ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Avrådan till inkontinensoperation kan ha varit i onödan

Malin Jansson · 15 Feb 2018
Uppdaterad 15 Feb 2018
Ansträngningsinkontinens innebär att man läcker urin vid ökat buktryck, till exempel då man skrattar, hostar, nyser, hoppar eller springer. Nästan uteslutande av de som drabbas är kvinnor, berättar Ida Bergman, doktorand på Karolinska institutet.

Ansträngningsinkontinens innebär att man läcker urin vid ökat buktryck, till exempel då man skrattar, hostar, nyser, hoppar eller springer. Nästan uteslutande av de som drabbas är kvinnor, berättar Ida Bergman, doktorand på Karolinska institutet. Foto: Shutterstock


Hittills har kvinnor avråtts från operation mot urininkontinens fram till det att de är klara med sitt barnafödande. Det på grund av den eventuella risken att besvären kan komma tillbaka efter ytterligare en förlossning. Men en första studie visar nu att rekommendationerna kan ha varit onödan.

klar

Artikellänk är kopierad

Många kvinnor drabbas av så kallad ansträngningsinkontinens efter det att de fött sitt första barn. Orsaken är att många strukturer i bäckenbotten kan ta skada eller blir uttänjda när barnet trycks genom förlossningskanalen och följden kan bli att man sedan får svårt att hålla tätt.

Ansträngningsinkontinens är den vanligaste formen av inkontinens, det vill säga urinläckage – och en av den största riskfaktorn är just vaginal förlossning.

Men hittills har kvinnor avråtts från operation tills det att de är klara med sitt barnafödande. Trots att cirka 80 procent av alla som går igenom en operation blir av med urinläckaget, har man i första hand i stället rekommenderat kvinnor att bäckenbottenträna med knipövningar.

Orsaken är att man inte kunnat garantera att det nät som bäddas in under urinröret håller för ytterligare en påfrestning – och då måste kvinnan kanske genomgå ytterligare en operation.

– Man har helt enkelt saknat kunskap – det har varit som ett frågetecken och många kvinnor har gått i flera år med besvären, säger Ida Bergman, doktorand på Karolinska institutet och läkare vid kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm.

Men för första gången har Ida Bergman tillsammans med tre andra kollegor nu kunnat undersöka hur effekterna av operationen verkligen påverkas av ytterligare en förlossning. Resultaten är banbrytande och kan innebära att de tidigare rekommendationerna om att avstå varit i onödan.

Av de 163 kvinnor som deltagit i studien rapporterade nämligen bara 22 procent att de hade fortsatta besvär efter att de fött barn följt av en nätoperation – ungefär lika många som i den kontrollgrupp som genomgått en operation mot inkontinens men inte ytterligare en vaginal förlossning.

Studien är den första av sitt slag både i Sverige och i världen, enligt Ida Bergman – ändå vill hon understryka att underlaget inte är tillräcklig för att kunna gå ut med några nationella och generella rekommendationer.

För det krävs mer forskning.

– Men jag hoppas att detta kan bidra till att dialogen mellan patienten och hennes gynekolog nu kan bli något mer evidensbaserad. Att de kvinnor som drabbas av ansträngningsinkontinens och som känner att det avsevärt påverkar deras livskvalitet kan få hjälp tidigare, säger hon.

pil
Ansträngningsinkontinens

I dag uppskattas att ungefär en halv miljon svenskar lider av inkontinens varav ansträngningsinkontinens är den vanligaste formen.

Ansträngningsinkontinens innebär att man läcker urin vid ökat buktryck, till exempel då man skrattar, hostar, nyser, hoppar eller springer.

Nästan uteslutande av de som drabbas är kvinnor.

Den största riskfaktorn är nämligen graviditet och framförallt vaginal förlossning. Orsaken är att många strukturer i bäckenbotten tar skada eller blir uttänjda när barnet trycks genom förlossningskanalen.

Den absolut mest dominerande behandlingsmetoden är den så kallade intravaginala slyngoperationen – mellan 4-5 000 intravaginala slyngoperationer genomförs årligen i Sverige enligt statistik från Socialstyrelsen.

Operationen innebär att man opererar in ett syntetiskt nät under urinröret. Den anses mycket effektiv då omkring 80 procent blir av med besvären.

Källa: Källa: Södersjukhuset, Stockholms läns landsting

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro