ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Avrättade fångars sista ord

Tina Sayed Nestius · 10 Jul 2013
Uppdaterad 10 Jul 2013
"Dödsbädden" i Huntsville i Texas.

"Dödsbädden" i Huntsville i Texas. Foto: AP Photo/Pat Sullivan


"Jag förtjänar detta. Säg till alla att jag sa farväl". Med de orden tog Charles Bass avsked av jordelivet. Han avrättades strax därefter, den 12 april 1986, i Harris, Texas. Hans och 499 andra avrättade fångars sista ord finns på en sajt som fått spridning i sociala medier de senaste dagarna.

klar

Artikellänk är kopierad

"Elektriska stolen" utställd i Huntsville i Texas.
"Elektriska stolen" utställd i Huntsville i Texas.Foto: AP Photo/Pat Sullivan
Kimberley McCarthy.
Kimberley McCarthy.

26 juni i år avrättades Kimberley McCarthy, 52, för att ha rånat, misshandlat och knivhuggit en pensionerad psykologiprofessor i Dallas. Hon var den 500:e personen att avrättas i delstaten Texas sedan 1982. Hennes allra sista uttalande innan hon avrättades var ett av tacksamhet.

– Det här är inte en förlust, det är en seger. Ni vet vart jag är på väg. Jag ska hem för att vara med Jesus. Håll fast vid tron. Jag älskar er alla. Tack pastor.

Kimberley McCarthys sista ord, precis som de andra 499 avrättades, finns katalogiserade på en sajt som delstaten Texas håller uppdaterad. 1976 återinförde USA:s högsta domstol dödsstraffet i landet och 7 december 1982 avrättades så den första fången i Texas efter återinförandet, Charlie Brooks Jr.

Tillsammans med en kumpan ska Charlie Brooks Jr ha kidnappat en bilmekaniker, bundit fast honom med hjälp av klädhängare och tejp och sedan skjutit honom i huvudet. Hans sista ord var en bön till Allah.

Den som fördjupar sig i de olika fångarnas sista uttalanden möter en myriad av olika utsagor som sträcker sig över trettio år. Fångar som erkänner sin skuld, andra som bedyrar sin oskuld, böner till Allah och Gud – och i vissa fall en rejäl ilska mot systemet.

– Jag hoppas att vi en dag kan se tillbaka på ondskan vi håller på med precis nu som med häxbränningarna, sa Thomas Barefoot 30 oktober 1984, precis innan han hostade till och dog. 

Han var dömd till döden för att ha mördat en polis. 

Samlingen av sista uttalanden är unik i USA, trots att dödsstraffet är tillåtet i flera delstater. Det är bara Texas som har sammanställt och listat varje uttalande i ett offentligt arkiv. Och databasen, som innehåller både uttalade och nedskrivna kommentarer, har analyserats, kritiserats och debatterats av advokater och aktivister som motsätter sig dödsstraff, rapporterar New York Times.

klar

Artikellänk är kopierad

Tina Sayed Nestius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro