ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Avrättade två flyktingar – dömd till tolv år

TT · 6 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Ytterligare tre skulle mördas i Göteborg

klar

Artikellänk är kopierad

MORDDOM. En 31-årig man dömdes på fredagen till tolv års fängelse för det uppmärksammade dubbelmordet på två vietnamesiska flyktingar i Göteborg i oktober förra året. Domen kommer sannolikt att överklagas.

– Vi har ännu inte fattat beslut i frågan, men jag anser det remarkabelt att han inte dömdes till livstids fängelse, säger kammaråklagare Göran Hansson till TT. -Går man in med automatvapen och skjuter två människor bör det bli påföljden, säger Hansson. Ytterligare en av de åtalade dömdes till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling och en tredje åtalad dömdes för bland annat stölder till skyddstillsyn. Övriga sex åtalade friades.Åklagaren ville ha dem dömda för olika former av medhjälp i samband med morden.– Också i några av de fallen kommer vi att överväga en överklagan, säger Göran Hansson. Polisutredningen visade att morden handlade om en uppgörelse mellan olika rivaliserande vietnamesiska gäng i Västsverige.Samtliga åtalade är av vietnamesiskt ursprung och bosatta i Göteborg och Värnamo.Två män utsågs enligt åtalet till torpeder för att avrätta de två nu mördade männen.Gärningsmännen tog sig in i de mördades lägenhet i stadsdelen Hammarkullen i Göteborg. I lägenheten fanns ytterligare tre personer. Avsikten var enligt utredningen att också de skulle dödas. Men de klarade sig eftersom vapnen, bland annat ett automatgevär, slutade fungera, eller därför att ammunitionen tog slut.Domstolen ansåg inte att bevisningen kring de sex där åtalen ogillades räckte för att visa att de deltagit i planeringen och genomförandet av dåden.31-åringen som fick tolv års fängelse för dubbelmord har också tidigare tagit på sig ansvaret för att ha utfört handlingen, tillsammans med en 39-årig kumpan som har lämnat landet och inte kunnat gripas.31-åringen kommer efter att ha avtjänat straffet att utvisas ur Sverige för all framtid.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro