ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Avreglering ger enormt sug efter farmaceuter

Moa Kärnstrand · 18 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Farmaceut är det nya inneyrket när apoteksmonopolet skrotas. Här hjälper Sandra Wiegandt och Johan Malmberg en kund vid Apoteket Vasen i Göteborg.

Farmaceut är det nya inneyrket när apoteksmonopolet skrotas. Här hjälper Sandra Wiegandt och Johan Malmberg en kund vid Apoteket Vasen i Göteborg. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Glöm läkare och ingenjör. Nu kommer flera hundra farmaceuter att anställas  Apoteksmonopolet är avskaffat.

Det är avskaffandet av apoteksmonopolet som gör farmaceuter – alltså apotekare och receptarier – till de nya vinnarna på arbetsmarknaden. När privata aktörer och stora kedjor startar egna apotek måste långa rader av ny personal anställas.– Sedan några år har vi haft svårt att få jobb, så vi har gått och väntat på detta, säger Johan Malmberg, apotekare och chef för Apoteket Vasen i Göteborg.

Hans kolleger i Norge fick sig ett rejält uppsving när landet avskaffade sitt apoteksmonopol.

Åhléns, som ansökt om att få öppna apotek i flera av sina butiker, har redan startat arbetet med att anställa ett hundratal farmaceuter. Ica kommer att starta kring hundra apotek i sina butiker, vilket kan innebära flera hundra nyrekryteringar.– Ja, så många kan det nog bli i förlängningen, säger Mats Munther, chef för affärsutvecklingen på Ica.

Fram till i går hade Läkemedelsverket fått in etableringsansökningar om drygt 650 apotek.

Detta gäller

Den nya lagen säger att varje apotek ska ha en ­farmaceut och en ­som är läke­medelsansvarig.

Läkemedelsverket, som godkänner de nya apoteken, säger dock bara ja om det finns tillräckligt många farmaceuter för att hantera alla recept.

Läkemedelsverket har ännu inte godkänt någon av de 653 ansökningar som kommit in rörande försäljning av receptbelagda läkemedel.

Källa: Läkemedelsverket

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro