ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Avskaffade ettbarnspolitiken – nu väntar babyboom i Kina

Niklas Wennergren · 5 Jan 2016
Uppdaterad 5 Jan 2016
Kina slopar ettbarnspolitiken.

Kina slopar ettbarnspolitiken. Foto: Imago/Xinhua


De nya lagarna beräknas ge ytterligare åtta miljoner nyfödda – varje år.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter över 30 år av ettbarnspolitik lättade den kinesiska regeringen på reglerna den 1 januari. Nu får kinesiska par skaffa två barn i stället för ett – utan att riskera dryga böter. Och nu väntar en babyboom i landet som redan är världens mest befolkade med nästan 1,4 miljarder invånare. Enligt NBC News spås antalet nyfödda per år i Kina öka från 16 miljoner till mellan 20 och 24 miljoner med start i år.

LÄS MER: Fritt fram att skaffa två barn i Kina

Lagändringarna kommer som svar på en annalkande demografisk kris med åldrande befolkning, krympande arbetskraft och könsobalans, då de gamla reglerna lett till att flera pojkar än flickor fötts. – Det är svårt att säga om lagändringen kommer för tidigt eller för sent, säger Professor Du Peng, befolkningsexpert på Renminuniversitetet till NBC News.

►LÄS MER: Kina överger ettbarnspolitiken – nu får alla par skaffa två barn

Den nya policyn ”kommer inte att lösa alla problem men kan hjälpa landet att komma tillrätta med befolkningsstrukturen och lindra åldrande-problemen”, menar Du Peng. Kinas hälso- och familjemyndighet NHFPC beräknar att de nya reglerna ska utöka arbetskraften med 30 miljoner till 2050.

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Wennergren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro