ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Avslappnad matlåda i modern stil

Carl Reinholdtzon Belfrage · 2 Okt 2014
Uppdaterad 2 Okt 2014

Foto: Christina Blom


Metros krogrecensent har ätit på foodtrucken Fhoods i Göteborg

klar

Artikellänk är kopierad

Betyg 3

Befinner mig i skrivande stund i Turkiet där jag besöker min gode vän Mehmet Gürs, som öppnat upp en ny restaurang, Terra Kitchen, med en tidsenlig dogma – bra råvaror, snabbt tillagat och billigt och lättillgängligt. Tanken är naturligtvis att erbjuda bra och näringsriktig lunch till ett klientel som vanligtvis rör sig mot McDonalds och Burger King. Och på detta års MAD-symposium i Köpenhamn berättade den Los Angeles-baserade kocken Roy Choi (Kogi, POT, Commissary) och Daniel Patterson från Coi hur de kommer att arbeta fram en affärsrörelse av snabb, lokal och bra mat kallad Loco´l (local and crazy). Detta är spjutspetsarna av vad som i vardagstal benämns som Foodtrucks.

Vi är inte på samma nivå än i Sverige, men trenden har svept över oss det senaste året. Och en av mina favoriter är den permanenta Foodtrucken utan hjul vid Esperantoplatsen, nämligen den fina vagnen Fhoods. Här har jag njutit av höstgryta fylld med chorizo, albondigas, muskot, kidneybönor, vitlök och rökt paprika. Eller härligt genuin hamburgare, serverade i surdegsbröd på en bädd av ekologiska vit- och rödkålsstrimlor tillsammans med picklade grönsaker, och utmärkta vällagrade ostar samt söt fin cherrytomatmarmelad och handvispad kimchi/tabasco/paprika-aioli. Och här finns också legendariska lyxfalafel, baserad på ekologiska ingredienser. Och, som om inte detta vore nog, en av mina riktiga favoriter – handstoppad chorizo!

Du äter tillsammans med ett gäng urbana ungdomar på lite halvt utslängda möbler i minst sagt avslappnad miljö (tak saknas), men detta är det moderna sättet att äta. Den nya kroggästen vill inte sitta i sju timmar och pratas sönder av en pompös och mycket fjantig kock i hög mössa. Nu vill man ha bra mat. Punkt. Och detta mycket snabbt. Och det går att kombinera. Om man är en bra och modern kock. Fhoods klarar sig utmärkt i denna nya tid och filosofi.

Det enda matcontainern på Esperantoplatsen bör tänka på är dock att inte bli för informella. Nu äter duon bland gästerna, går ut och läser en tidning och glömmer stundom bort en beställd kaffe. Detta avslappnade sätt kan många gånger vara charmigt, men service är inte valfritt bara för att man utger sig för att vara en modern, urban och hipp matlåda.

I en mening: Fhoods – stationär foodtruck.

Menypriser                 Varmrätter 75-85 kronor.

Undvik – Om det regnar. Missa inte – Väl tillagad bra och billig mat.

Öppet: Mån-sön 08-19.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro