ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Avslöjande journalistik – eller skadligt skvaller?

metro · 18 Okt 2011
Uppdaterad 18 Okt 2011
Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholts försoningsresa har börjat. I går efter- middags besökte han ABF-huset i Sundbyberg utanför Stockholm. Färden gick sedan till Lidingö och Tyresö för fortsatta medlemsmöten.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholts försoningsresa har börjat. I går efter- middags besökte han ABF-huset i Sundbyberg utanför Stockholm. Färden gick sedan till Lidingö och Tyresö för fortsatta medlemsmöten. Foto: Urban Brådhe


Mediedrevet mot Håkan Juholt väcker kritik. Forskare: Intern tävling för journalisterna”.

klar

Artikellänk är kopierad

Att befinna sig i ett mediedrev är att uppleva fullständigt kaos. Många av dem som drabbas kommer aldrig över det. Det säger massmedieforskaren Mia-Marie Hammarlin vid Lunds universitet. – Det är ett sådant enormt tryck att det är svårt att förstå. Hon har djupintervjuat nio personer som befunnit sig i drevens centrum, sju av dem som ”villebråd” och två av dem som anhöriga. Flera av dem berättar om sömnbrist, ångest och enorma självanklagelser. Några fick rent fysiska problem – illamående, huvudvärk, svettningar – när drevet gick som värst. – Majoriteten av dem jag pratat med vittnar om att det har präglat deras liv för all framtid. De talar om livet före och efter drevet. Mia-Marie Hammarlin beskriver Juholtfallet som ett skolboksexempel på hur dreven brukar se ut: Först avslöjas en oegentlighet i något medium. Detta vandrar vidare i andra medier i form av ”rewriting”. Sedan börjar övriga redaktioner gräva själva, vilket ibland leder till fler avslöjanden. När nyheterna tagit slut vidtar spekulationer och tyckande. Samtidigt sviktar källkritiken: man hänvisar allt oftare till anonyma källor. Och under drevets gång tycks alla redaktioner tvungna att hänga på. – Det är som om man ­inte kan stå utanför drevet, som om man inte kan rapportera om något annat.Kan det inte bara handla om att redaktionerna gör en likartad bedömning av nyhetens betydelse? – Att det sprids som det gör och blir huvudfokus överallt? Jag tror faktiskt inte det. Jag tror att medierna går kollektivt vilse tillfälligt. Det blir en intern tävling – journalistik för journalisternas skull. I det läget blir man mindre källkritisk och då får man en urvattnad journalistik. Thomas Mattsson, chefredaktör på tidningen Expressen, anser att drev i vissa fall kan vara viktiga för granskningen av makten. – Om exempelvis ordföranden för Sveriges största parti begär och får för mycket pengar från skattebetalarna och dessutom får hård kritik inom sitt parti, då är det relevant att alla nyhetsredaktioner granskar honom.

GUILLOU: Skadegladjen skakade mig mest

STEGÖ-CHILÓ: Tvingades lämna regeringen direkt

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro