ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Avslöjandet om Noma förvånar inte facket

Conny Emmelin · 30 Okt 2013
Uppdaterad 30 Okt 2013
Avslöjandet om villkoren på stjärnkrogen Noma förvånar inte facket.

Avslöjandet om villkoren på stjärnkrogen Noma förvånar inte facket. Foto: TT Bild


Gratisarbete, tystnadskultur och långa arbetsveckor. Avslöjandet om villkoren på stjärnkrogen Noma i Köpenhamn förvånar inte hotell- och restaurangfacket i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

–  Så ser det ut här också. Ju finare ställe desto sämre villkor. Man har skapat ett klimat i branschen som går ut på att man som arbetare måste stå ut med dåliga villkor om man ska ha en chans att göra karriär , säger Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfackets avdelning för Stockholm Gotland.

I introduktionsbrev till medarbetare på Noma ges bilden av att gratisarbetare ska vara tysta om villkoren och heller inte facebooka eller blogga om hur det är att jobba på Noma, skriver Jyllandsposten. En tystnadskultur som Jenny Bengtsson känner igen.

– Det skrivs in sekretessklausuler i avtal och väldigt hårt med sociala medier. Vi försöker få ut information om arbetarnas rättigheter och att vi har yttrandefrihet, säger hon.

Att lyxkrogar har möjlighet att använda sig av gratis arbetskraft beror på att tillgången på villig personal är stor.

– Driver man en michelinrestaurang så kan du anställa vem du vill i princip. Detta med gratis provjobb förekommer även på krogar med kollektivavtal. Det ligger i arbetstagarnas intresse att hävda sina villkor, säger hon. 

LÄS MER: Hårda bud för gratisjobbare

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro