ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Avtalet med Cypern klart – får låna 10 miljarder

TT · 25 Mar 2013
Uppdaterad 25 Mar 2013
Avtalet med Cypern klart

Avtalet med Cypern klart Foto: Scanpix


Med kniven mot strupen gjorde Cypern upp med sina internationella långivare om ett nödlån på 10 miljarder. Priset är avveckling av landets näst största bank och stora uttag på bankkonton över 100 000 euro.

klar

Artikellänk är kopierad

Nattens uppgörelse i Bryssel kom bara timmarna innan Europeiska centralbanken (ECB) hade hotat att stoppa penningflödet till de cypriotiska bankerna, vilket skulle ha resulterat i en finansiell härdsmälta. Cyperns president Nikos Anastasiades förhandlade hela söndagen med den så kallade trojkan – EU, ECB och Internationella valutafonden (IMF). Enligt diplomater med insyn i förhandlingarna kämpade han hårt för att bevara Cyperns modell som finansparadis, som lockat stora placeringar från framför allt välbeställda ryssar och britter. Men han förlorade. Enligt en källa hotade han vid ett tillfälle att avgå om han pressades för hårt. Han lämnade EU-högkvarteret utan kommentarer sedan uppgörelsen blev klar. Avtalet mellan trojkan och Cypern godkändes raskt av eurogruppens finansministrar.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade att uppgörelse som nåtts nu är betydligt bättre än den som innebar en engångsskatt på alla bankkonton. Nu skonas alla kontohavare med mindre än 100 000 euro på banken. EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sade vid presskonferensen att svåra tider väntar det cypriotiska folket, men att kommissionen ska göra sitt bästa för att mildra effekterna. Enligt uppgörelsen kommer Cyperns näst största bank, Laiki bank, att likvideras. De "goda" tillgångarna i Laiki överförs till den största banken, Bank of Cyprus. Konton med mer än 100 000 euro i båda bankerna fryses och används för att lösa Laikis skulder och rekapitalisera Bank of Cyprus. Hur mycket som tas från kontona anges inte i uppgörelsen. Det kommer att mejslas fram under de kommande veckorna, enligt Dijsselbloem. Han sade dock att 4,2 miljarder euro ska tas från stora tillgodohavanden i Laiki. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade att Cyperns parlament inte behöver rösta om den nya planen, eftersom den antagit en lag som reglerar proceduren vid banklikvideringar. – Detta är bittert för Cypern men vi har nu det resultat som (den tyska) regeringen hela tiden stått för, sade Schäuble. Frankrikes finansminister Pierre Moscovici avvisade anklagelser om att EU har tvingat cyprioterna på knä. Det är landets affärsmodell som har misslyckats, menade han. – Till alla dem som anser att vi har tagit struptag på ett helt folk...Cypern är en kasinoekonomi som stod på randen till konkurs.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro