ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Awara, 32, läser till barnskötare och lär sig svenska på Komvux

Anna Åslund · 8 Maj 2018
Uppdaterad 8 Maj 2018
Awara Faruk tillsammans med barnen Linus Seitz, Ebba Seitz och Ellinor Malmros på förskolan Gustaf.

Awara Faruk tillsammans med barnen Linus Seitz, Ebba Seitz och Ellinor Malmros på förskolan Gustaf. Foto: Privat


Praktik är något av det viktigaste du kan göra för att komma in på arbetsmarknaden. Det menar Awara Faruk, 32, som läser till barnskötare på Komvux Värmdö samtidigt som hon gör praktik på en förskola.

klar

Artikellänk är kopierad

– När vi går till skogen och möter människor på vägen blir de glada när de ser barnen. Det är något med barn som gör en glad, säger Awara Faruk, 32.

Hon pluggar till barnskötare på Komvux Värmdö och tar sin examen i slutet av maj i år. Utbildningen är en yrkesutbildning för nyanlända där det är möjligt att läsa gymnasiala kurser inriktade mot ett visst yrke samtidigt som man läser grundläggande svenska. Förutom några skoldagar i veckan är praktik en stor del av utbildningen.

Awara menar att just praktiken på förskolan i Gustavsberg har varit det mest givande för henne under studietiden. Praktik kombinerat med utbildning tror hon är det bästa sättet att integrera nyanlända på arbetsmarknaden.

– I början undrade jag hur jag skulle hitta ett jobb, jobba och klara av att prata språket. Men på praktikplatsen lär jag mig jättemycket hela tiden. Om jag behöver hjälp med någon uppgift i skolan hjälper min chef mig på onsdagar. När man kommer till ett nytt land är det viktigt.

Awara kom till Sverige från Irak 2013. Hennes man var redan här och för snart fyra år sedan föddes även dottern Linaz. Att jobba i skolan var inget nytt för Awara eftersom hon redan pluggat till lärare i Irak. Innan hon kom till Sverige jobbade hon som engelskalärare.

– Barn är barn och det är lika hur man jobbar i Sverige och Irak. Men man får inte jobb här om man inte har en svensk utbildning. Jag har en bra grund men det är bara språket som är problemet.

När hon får sin examen i sommar planerar hon att söka jobb som barnskötare på en gång om det fungerar med hennes dotter som går i skolan. Hon har redan hoppat in som vikarie på förskolan där hon praktiserar och hoppas på att få vara kvar där även efter utbildningen. Men hon tror inte att hon är redo att sluta studera efter Komvux.

– Det var därför jag valde utbildningen jag läser nu. Jag vill först jobba med barn och i framtiden kanske jag fortsätter att studera på universitetet.

En del av Awaras släkt bor kvar i Irak men hon har även syskon och nära familj i England, Kanada och Tyskland. Själv har hon fallit för Värmdös vackra natur och omgivningar och det har blivit hennes absoluta favoritplats i Stockholm. Hon tycker att Komvux Värmdös program för nyanlända är väldigt framgångsrikt och menar att fler kommuner borde satsa på liknande utbildningar.

– Komvux är ett bra alternativ och en kort väg in i arbetslivet. Mitt tips till dem som kommer hit är att söka en utbildning och studera. Då blir det mycket lättare. Det går inte att bara sitta hemma.

pil
Fakta

Namn: Awara Faruk.

Ålder: 32.

Bor: Gustavsberg.

Familj: Man och en dotter på 3,5 år.

Gör: Studerar till barnskötare och pluggar svenska vid Komvux Värmdö. Utbildningen är en yrkesutbildning för nyanlända.

pil
5 frågor och svar om komvux

Vad är komvux?

Komvux består av grundläggande och gymnasial vuxenutbildning, du kan alltså läsa in både grundskolan och gymnasiet här. Det är möjligt att läsa både enskilda kurser och hela utbildningar. Du kan till exempel utbilda dig till ett specifikt yrke, som till exempel barnskötare och trädgårdsanläggare, genom en yrkesutbildning.

Vem kan studera på komvux?

Du som fyllt 20 år och saknar kunskaper motsvarande dem man får i grundskolan kan läsa den grundläggande vuxenutbildningen. För att kunna ansöka till den gymnasiala vuxenutbildningen måste du vara minst 20 år och ha grundskolekompetens eller ha slutfört en minst 3-årig gymnasieutbildning. Om du har fyllt 20 år och studerar på minst halvtid har du rätt till studiemedel, det vill säga bidrag och lån.

Vart kan jag studera på komvux?

Kommunen du är skriven i står för kostnaden av dina vuxenstudier, därför läser du också vanligtvis på komvux i din hemkommun. Om du vill läsa en utbildning i en annan kommun kan du ansöka om det i din hemkommun, som i så fall måste bevilja din ansökan. Många av landets skolor har även kurser som du kan läsa på distans.

Kostar det att studera på komvux?

Själva undervisningen på komvux är kostnadsfri. Däremot måste du som studerande själv köpa kurslitteratur och annat skrivmaterial. Information om exempelvis kurslitteratur får studenten oftast vid kursstarten.

Kan jag läsa upp mina betyg på komvux?

Om du vill höja ditt betyg på en kurs som du redan har läst, eller om du har kunskaper inom ett ämne men saknar betyg i en viss kurs, kan du göra en så kallad prövning. Det innebär att du på egen hand läser in en komvuxkurs enligt kursplanen och sedan tentar av den, ofta genom både ett skriftligt och ett muntligt prov. Därefter får du ett betyg i kursen. Kursen behöver inte vara knuten till komvux i din hemkommun.

Källa: Komvuxutbildningar.se

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Åslund
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro