ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Axén Olin avgår

Maria Forsström · 16 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Kristina Axén Olin lämnade i går eftermiddag beskedet att hon lämnar alla sina politiska uppdrag och avgår som finansborgarråd. Till ABC säger en centralt placerad moderat politiker att hennes alkoholproblem är en bidragande orsak. 

Kristina Axén Olin lämnade i går eftermiddag beskedet att hon lämnar alla sina politiska uppdrag och avgår som finansborgarråd. Till ABC säger en centralt placerad moderat politiker att hennes alkoholproblem är en bidragande orsak.  Foto: SCANPIX


Kolleger chockade efter Axén Olins avgång

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin (m) avgår. Det beskedet lämnades på moderaternas hemsida i går.Kristina Axén Olin skriver att hon ”älskar stockholmarna och Stockholm” och att det varit ett tufft beslut.– Men priset för mitt uppdrag är för högt. Just nu är detta det rätta för mig och min familj. Nu får jag den tid för oss som vi så väl behöver, skriver hon.Beskedet kom oväntat, källor i Stadshuset talar om en chock. En pressfrukost som skulle ha hållits i går morse ställdes in, enligt pressekreterare Helena Widegren för att den krockade med ett statsbesök från Luxemburg – vilket också ställdes in. Bara timmar senare kom beskedet om Kristina Axén Olins avgång. Hon ville själv i går inte svara på några frågor utan medierna hänvisades till moderaternas chefombudsman Sverker Eriksson.– Jag pratade med henne i morse [läs i går], och hon vill vara i fred. Det är ett stort och viktigt beslut hon har fattat och vill vara med sina närmaste, säger han och tillägger att det aldrig var fråga om att övertala henne att stanna.– Nej, uppdraget bygger på förtroende och extremt engagemang och vi måste respektera att hon valt att gå.Till ABC säger en centralt placerad moderat politiker att hennes alkoholproblem är en bidragande orsak, och att partiet agerat i den process som lett fram till avgången. Sverker Eriksson förnekar dock att hon skulle ha fått ett återfall.– Det är ingen enskild händelse som orsakat det här, utan hon har helt enkelt funderat. Dessutom är det från partiperspektiv rätt att lämna mitt i en period för att ge en ny företrädare chansen att ge avtryck, säger Sverker Eriksson.Så sent som i november var Axén Olin sjukskriven i en månad då hon fick behandling för alkoholproblem, och hon har tidigare berättat om hur tungt hon haft det med sorgen efter sin mor som avled 2005.

Carin Jämtin (s) tillfälligt kommunstyrelsens ordförande.
Carin Jämtin (s) tillfälligt kommunstyrelsens ordförande.Foto: SCANPIX

”Vi förlorar en av Sveriges mest kända kommunalpolitiker”

Vem som ska ta över efter Kristina Axén Olins avgång är det ingen som vet. Inledningsvis blir Carin Jämtin (s) tillfälligt kommunstyrelsens ordförande, precis som i höstas, medan Mikael Söderlund (m) tar över som gruppchef för moderaterna.

Dock har även Söderlund aviserat sin avgång – och det finns ingen solklar tronföljare.Sverker Eriksson, moderaternas chefsombudsman, säger att man i dag ska samla nomineringskommittén och se vilka som finns till förfogande.– Min förhoppning är att vi ska vara klara inom 14 dagar. Stockholms stad kan inte stå utan ledare, säger han.

Vad betyder det här för moderaterna?– Att vi förlorar en av Sveriges mest kända kommunalpolitiker. Det kommer naturligtvis att bli ett rätt stort tomrum eftersom hon tagit plats och ofta kommit med radikala och roliga förslag.Erik Langby, ordförande för moderaterna i Stockholm, säger att det är tråkigt att Axén Olin avgått och att det kommer att innebära förändringar, men exakt vilka vet han inte.– Jag har inga namn, men den första diskussioinen handlar naturligtvis om de andra borgarråden. Det naturliga är att söka där, säger han.

Vad letar man efter?– En stark, karismatisk, drivande och vinnande person. Det ställs väldigt höga krav. Vissa människor blommar när de får ett uppdrag och andra fungerar inte, så man måste bedöma potentialen.

Bo Bladholm, moderaternas ordförande i kommunfullmäktige, vill inte kommentera vare sig Axén Olins avgång eller hur framtiden ser ut.– Nej, jag har inga kommentarer över huvud taget om det här, säger han.Metro har försökt nå Carin Jämtin. I ett pressmeddelande säger hon att hon haft ett bra samarbete med Axén Olin och hoppas få ett lika bra med efterträdaren.– Nu ser jag fram emot att ta debatten om Stockholms framtid med nästa moderatledare, skriver hon.    

Panelen om Axén Olins avgång

1. Vad innebär det här för politiken i Stockholm?

2. Hur ska väljarna reagera på att den man valt slutar efter halva mandatperioden.

3. Går det att kombinera politik med privatliv?

Lena Mellin, politisk kommentator, Aftonbladet.

1. På kort sikt blir det ju ett starkt vänsterläge i stadshuset. Man har tappat en starkt politisk profil och allt stoppas upp tills man hittat en ersättare.2. Jag tror att människor kommer förstår om man upplever att man man inte klarar av en period.3. – Det gör det, men man måste vara bra på att dra gränser, delegera ansvar och att säga nej. Annars kan lätt alla dygnets timmar gå åt.

Göran Greider, Chefredaktör för Dalademokraten

1. I Stockholm är lokalpolitikerna inte så djupt närvarande i folkhavet, så jag tror att det här kommer att dra förbi som en trist dröm för somliga och som en härlig dröm för andra.2. Jag tycker att man har rätt att kräva att de man väljer gör sitt jobb. På ett sätt är det väl ett underbetyg till urvalsprocessen att man inte har fått fram en politiker som klarar påfrestningarna.3. När man bli politiker accepterar man att en stor del av ens privatliv äts upp. Om man inte accepterar det kan man knappast ge sig in i politiken på hög nivå.

Olof Ruin, professor i statsvetenskap

1. Generellt kan man väl säga att om en ledande politiker avgår så kommer man att se spekulationer om det har att göra med en intern strid i partiet. 2. Jag tycker inte att man kan kräva att de ska vara kvar. Det kan vara personliga skäl eller vad som helst som gör att de slutar. I slutändan måste det vara upp till politikern.3. Att vara toppolitiker är väldigt slitsamt, särskilt med dagens intensiva massmediabevakning. Det är ett stort demokratiskt problem, det är viktigt att vi får bra ledare.

Ulf Adelsohn, före detta moderatledare

1. Hon var en mycket populär och uppskattad politiker, men inte tror jag att det märks så mycket på gator och torg.2. Hon har förlorat sin mamma och har råkat ut för andra personliga tragedier. Det tycker jag man som väljare ska ha förståelse för. Vad man kan säga är att man kanske inte ska ta på sig en massa saker vid sidan av.3. Det går, och det underlättas om andra respekterar ens privatliv. Det har varit en gräslig centrering kring hennes personliga liv.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro