ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Axpixlat-aktiva står för hälften av kommentarerna

Johan Mårtensson · 13 Dec 2013
Uppdaterad 13 Dec 2013

De utgör inte ens 15 procent av användarna. Ändå står Axpixlat-skribenter för hälften av kommentarerna på SVT Debatt.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: SVT

– Det är ett demokratiskt problem, säger Martin Fredriksson, ansvarig utgivare för Researchgruppen.

Det var i början av veckan som Researchgruppen och Expressen avslöjade personerna som skriver anonymt på den främlingsfientliga sajten Avpixlat. Men Avpixlat-skribenterna är också mycket aktiva i SVT Debatts kommentarsfält. Enligt kartläggningen, som tagit nästan ett år att göra, har 50,2 procent av kommentarerna på debattsidan skrivits av personer från Axpixlat, trots att de är i minoritet bland kommentatorerna.

– De letar aktivt efter en invandringsvinkel i allt. Man kan inte diskutera någon fråga utan att de tycker att det är invandrarnas fel, säger Martin Fredriksson.

Han ser en fara i att  Axpixlat-skribenterna tar så stor plats i debatten.

– När de går in i debatter och kortsluter dem genom att upprepa sina mantran får folk lätt en falsk bild av vad opinionen tycker, säger Martin Fredriksson.

Enligt Josefin Ziegler, projektledare på SVT Debatt, är alla välkomna att skriva, bara man håller sig till publiceringsreglerna.

– Vi vill stå för ett fritt meningsutbyte, under kontrollerade former. Vi bedömer budskapen, inte vilka som står bakom, och bara för att de skriver på Axpixlat innebär det inte att det de skriver hos oss är rasistiskt, säger hon.LÄS MERSå kunde Avpixlat-identiteter läcka ut

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro