ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Baby gangs" – ungdomarna som sätter skräck i Neapel

Filip Joelsson · 30 Jan 2018
Uppdaterad 30 Jan 2018
Många av ungdomarna i gängen uppges komma från stadsdelen Scampia i Neapel.

Många av ungdomarna i gängen uppges komma från stadsdelen Scampia i Neapel. Foto: IBL


Ungdomsgäng som planlöst strövar omkring och rånar, trakasserar och misshandlar folk. Det har blivit vardag i den italienska staden Neapel, där så kallade "baby gangs" blivit ett allt större problem.

klar

Artikellänk är kopierad

En brottsvåg sköljer in över Neapel, där så kallade ”baby gangs” – ungdomsgäng där ålderspannet kan variera från 10 till 17 år – satt skräck i samhället den senaste tiden.

De senaste två månaderna har minst 11 fall av brutal misshandel och olika typer av överfall rapporterats i staden, skriver italienska The Local. I ett av fallen knivhöggs en 17-åring oprovocerat några dagar innan jul, och i ett annat fall överfölls två tonåringar av ett ungdomsgäng beväpnade med kedjor.

Italiens inrikesminister besökte Neapel tidigare i år, med anledning av den eskalerande ungdomsbrottsligheten i staden.

– Ungdomsgängen är ett problem som vi inte längre kan tolerera, sade han då, enligt The Local.

Läs också: Många gripna i räd mot italiensk maffia

För att komma till bukt med problemet eftersträvar han hjälp från lokala föreningar och samhället i stort. Att sätta in fler poliser skulle inte hjälpa, eftersom många av ungdomarna inte ens är straffmyndiga. I Italien går den gränsen vid 14 års ålder.

Neapel har länge varit fäste för Camorran, den napoletanska maffian, men på senare år har speciella insatser gjort att många av dess ledare kunnat gripas.  Vissa experter menar nu att den planlösa och tillsynes meningslösa brottslighet som ”baby gangs” står för är ett resultat av bristen på maffialedare.

– Bristen på vägledning från etablerade ”cammoristi” har gjort att unga, oerfarna män nu skapar kaos i staden, säger Felia Allum, universitetslektor i italiensk politik vid universitetet i Bath, enligt The Local.

Andra menar att ”baby gangs” inte har något med organiserad brottslighet att göra överhuvudtaget. Maria de Luzenberger, ungdomsadvokat i Neapel, menar att det lika gärna kan handla om vilsna, uttråkade ungdomar.

Läs också: Frisör slogs blodig – hade talat illa om ”maffian”

– Väldigt unga människor som begår brott, tillsynes utan anledning, gör det helt enkelt för att hävda sig och för att markera sitt territorium, säger hon enligt The Local.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro