ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Baby whisperer" lär fyramånaders bebisar att stå

Linnea Bergman · 21 Jul 2017
Uppdaterad 21 Jul 2017
Forskare har intresserat sig för vad det är i Snorri Magnússons teknik som gör att barnen kan börja stå så pass tidigt.

Forskare har intresserat sig för vad det är i Snorri Magnússons teknik som gör att barnen kan börja stå så pass tidigt. Foto: ungbarnasundsnorra.is


En simskolelärare för bebisar på Island har utvecklat en unik teknik som hjälper bebisar så unga som fyra månader att stå utan stöd. 

klar

Artikellänk är kopierad

Snorri Magnússon var Islands första simskolelärare för bebisar. Han började utveckla sin speciella metod när han själv fick tvillingdöttrar 1990. Sedan dess har många föräldrar på Island gått på hans lektioner i en simbassäng utanför Reykjavik för att lära sina barn att stå upp långt tidigare än vanligt.

Tidigare studier visar att barn kan börja stå upp själva från tidigast nio månaders ålder. Men under Snorri Magnússons lektioner kan barn så unga som tre och en halv månad stå upp i hans handflata, rapporterar bland annat Iceland Monitor.

Metoden går ut på att bebisarna går på lektioner två gånger i veckan under tolv veckors tid tillsammans med sina föräldrar. Under tiden får de och föräldrarna även i hemläxa att göra övningar hemma för att stärka barnets ryggrad och överkropp.

Barnen får sedan prova på att stå upp i Snorri Magnússons handflata eller på en liten flytbräda. Simskoleläraren håller även bebisarna högt upp i luften med ett enhandsgrepp om båda fötterna.

Vid slutet av den senaste kursen kunde 11 av 12 av bebisarna stå upp i Snorri Magnússons hand i minst 15 sekunder.

Den norska neuropsykologen Hermunder Sigmundsson har studerat de ovanliga simlektionerna och vad som gör att barnen kan lära sig att stå så pass tidigt. Hans teori är att barn kan utveckla nervkopplingar i en yngre ålder än man tidigare trott.

Studien är dock gjord med ett litet urval av testpersoner, vilket gör att teorin skulle behöva undersökas ytterligare.

Den spanska barnläkaren Juan Ferrer de Paula är en av de som är mycket förvånad över att barnen kan stå upp på egen hand så pass tidigt.

– Det är inte logiskt, det är inte normalt. Att se barnen stå på egen hand på handflatan är någonting extraordinärt, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro