ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Båda åtalade nekar i rekordstor insiderhärva

TT · 28 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu på morgonen i dag måndag inleddes tingsrättsförhandlingarna i Sveriges hittills största insidermål i rådhuset i Stockholm.

Fem män, däribland de misstänkta huvudmännen kallade Cevianmannen och Nordeamannen, har åtalats för grova insiderbrott. Ytterligare en har åtalats för medhjälp till grova insiderbrott. Till grund för åtalet ligger värdepappersaffärer i ett tjugotal bolag, som enligt åklagaren gjorts på basis av hemlig insiderinformation. Vinsterna från affärerna ska uppgå till cirka 130 miljoner kronor.

Cevianmannen och Nordeamannen har även åtalats för grova skattebrott, som liksom de grova insiderbrotten kan ge fleråriga fängelsestraff.

På väg in i rättegångssalen stannade den så kallade Cevianmannen till och svarade på frågor från journalistuppbådet.- Jag är här för att bevisa att jag inte har tjänat en spänn på insiderinformation och det kommer jag att visa.

På frågan om hur han ska bevisa det svarar han:- Det får ni se under rättegången.

Han avvisade även åklagarens påstående att de åtalade använt sig av kodspråk för att diskutera sina olagliga affärer och hänvisade till en speciell sorts terminologi som används i hela finansbranschen där varje projekt får ett särskilt namn.

Under rättegångens inledning redogjorde Yngve Rydberg, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten (EBM), för var och en av de över 20 åtalspunkterna, varav flertalet avser grova insiderbrott.

Tingsrättens ledamöter och åhörarna kände snart igen försvarets invändningar:- Det har objektivt sett inte förelegat någon insiderinformation. Cevianmannen har inte röjt någon information till Nordeamannen. Nordeamannens handel har skett på andra grunder, förklarade

Cevianmannens försvarare Leif Gustafson gång på gång.

Även Nordeamannens försvarare Hans Strandberg förnekade att klienten fått någon hemlig, kurspåverkande information från Cevianmannen. I stället har affärerna ofta handlat om spekulation inför olika börsbolags delårsrapporter. I andra fall har de gjorts på basis av medieuppgifter.

De båda försvararna ifrågasatte också åklagarnas påstående om en 50/50-fördelning av vinster från de affärer som åtalet omfattar, liksom åklagarnas beräkningar av affärernas avkastning.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro