ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Båda föräldrar får närvara i vårdtvist

Metro · 19 Dec 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Inreseförbud ska enligt dom inte spela roll

klar

Artikellänk är kopierad

EUROPA. Båda föräldrarna har rätt att närvara när domstolar tar upp vårdnadstvister – även om den ene har inreseförbud. Det har Europadomstolen för mänskliga rättigheter nu slagit fast.Fallet gäller en man bosatt i Lettland som blev fråntagen vårdnaden om sin son som bor i Ukraina med sin mor, men domen skulle se likadan ut om mannen var svensk eller om han nekades inresa till Sverige efter domstolsbeslut.

Kort efter det att mannen hade skilt sig från sin ukrainska fru och flyttat till Lettland gjorde kvinnan en polisanmälan mot mannen.Hon hävdade att han hade sökt upp henne och sonen när de var på semester i Frankrike och hotat att ta med sig sonen. Hon sa också att han hade misshandlat en tidigare fru. De ukrainska myndigheterna förbjöd därför mannen att resa in i landet. Kort därefter inledde paret en vårdnadstvist i en ukrainsk domstol. Mannen kunde inte närvara eftersom han nekades inresetillstånd och han fråntogs vårdnaden.

Vårdnadstvisten skedde därför inte på lika villkor, och mannen tilldömdes ett skadestånd på 10 000 euro då de ukrainska myndigheterna brutit mot artikel 8 i konventionen om mänskliga rättigheter, den artikel som skyddar rätten till familjeliv.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro