ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bäddat för valstrul i USA

Ola Westerberg/TT · 30 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Många minns hur valsedlar granskades noga och underkändes i tiotusental i Florida 2000.På tisdag lär det uppstå nya problem när amerikanerna röstar i presidentvalet.Bara 537 rösters övervikt för George W Bush i Florida räckte för att republikanen skulle kamma hem valsegern den där gången för åtta år sedan. Tiotusentals valsedlar i form av stämplade hålkort — inte sällan från svarta, överlag demokratiska väljare — hade då underkänts för att de inte var ordentligt stämplade i röstningsmaskinerna.Sådana maskiner hör i stort sett till historien, i stället kan en del nytt strul uppstå.

Efter Floridafiaskot, som gör att många ännu anser att Bush stal presidentposten från demokratiske rivalen Al Gore, satsade kongressen omkring 25 miljarder kronor till bland annat nya valapparater. Elektroniska maskiner, där väljaren trycker på en skärm, skulle bli den huvudsakliga lösningen.

Från elektronik till pennaI kongressvalet 2006 hände så det som inte fick hända, och det i Florida dessutom. I ett distrikt segrade republikanen Vern Buchanan med endast 369 rösters övervikt. Men i exempelvis ett område med överlag demokrater fanns inga noteringar om att 18 000 väljare avlagt någon röst alls i kongressvalet (ofta hålls många val samtidigt). Hade de röstat? På vem i så fall? Ingen vet än i dag, eftersom inga valsedlar fanns att lagra.Guvernör Charlie Crist drev prompt igenom att även de nya (och dyra) maskinerna skulle bort från sydstaten. I år använder därför Floridaborna — och väljare i ytterligare 40 delstater — papper och penna. Därefter avläses valsedlarna elektroniskt.

Misstänksamma svartaUtvecklingen har gjort att många väljare och valarbetare är ovana vid procedurer och utrustning. Risken för missförstånd och förseningar är uppenbar. Det har förhandsröstandet redan givit exempel på. Dessutom väntas stort valdeltagande i år, med många ovana förstagångsväljare. Partierna står förstås beredda med armador av jurister, som lär granska allt som verkar misstänkt.

Särskilt svarta väljare lär i år mangrant sluta upp bakom Barack Obama, men många nyhetsrapporter vittnar om en oro för att demokraten ska på något vis bli bestulen på segern. Misstänksamheten är förstås särskilt stark i Florida.Nya regler för röstlängderna kan också ställa till det. En väljares namn i längden måste stämma exakt överens med stavningen i andra myndighetsregister, till exempel vad som står på körkortet. Därför varnas för att många väljare kan bli avvisade när de kommer till vallokalen. Reglerna tillämpas särskilt strängt i Florida, var annars?Spelar då allt detta någon roll? Troligen inte om valresultatet är tydligt. Men om det blir jämnt finns risken att historien upprepar sig.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Westerberg/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro