ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Både L och MP under riksdagsspärren – S går framåt

David Peterson · 27 Jan 2019
Uppdaterad 27 Jan 2019
Både L och MP hade hamnat under fyraprocentsspärren om det vore val i dag, enligt Svensk Väljaropinion.

Både L och MP hade hamnat under fyraprocentsspärren om det vore val i dag, enligt Svensk Väljaropinion. Foto: TT


Liberalerna och Miljöpartiet hade åkt ur riksdagen om det hade varit val i dag. Det visar Svensk Väljaropinion, en sammanvägning av opinionsmätningar, rapporterar Ekot.

klar

Artikellänk är kopierad

Liberalerna tappar från 5,5 procent i valet i höstas och landar på 3,9 procent i Svensk Väljaropinion, rapporterar Ekot. Miljöpartiets tapp är inte lika stort, från 4,4 procent i valet till 3,9 procent i mätningen.

Mer än hälften av intervjuerna som används i mätningen är gjorda efter uppgörelsen mellan S, MP, C och L. Det tyder på att Liberalerna är det parti som påverkats mest negativt av samarbetet, enligt Toivo Sjörén, opinionschef vid Sifo.

– Framför allt att två partier har sjunkit under fyraprocentsspärren sedan valet, det är Liberalerna och det är Miljöpartiet. Men det verkar som att Liberalerna har tagit mest stryk av diskussionerna, säger han till Ekot.

Besvikna L-väljare

De väljarna som röstade på Liberalerna och är missnöjda med samarbetet har framför allt förflyttat sig till Moderaterna, enligt Toivo Sjörén.

– När vi tittar på vilket regeringsalternativ man har föredragit, då har Liberalerna varit mycket mer delade tvärs igenom än vad Centerpartiet har varit, säger han till radion.

Socialdemokraterna stärks

Även Moderaterna och Centerpartiet tappar i mätningen, från 19,8 procent i valet till 18,9 nu för Moderaterna och från 8,6 procent till 7,5 procent för Centerpartiet.

Socialdemokraterna går däremot framåt och stärks med mer än 2 procentenheter i mätningen, från 28,3 procent i valet till 30,5 procent nu. Även Kristdemokraterna har ökat från 6,3 till 6,8 procent och Sverigedemokraterna går framåt från 17,5 till 19,1 procent. Vänsterpartiet får samma resultat som i valet, 8 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro