ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Badou Jack i stor intervju: Jag har inte så många år kvar”

Henrik Ek · 13 Jan 2018
Uppdaterad 14 Jan 2018
Badou Jack är på blixtvisit i Sverige för att medverka på Idrottsgalan. I en stor intervju med Metro berättar han om sin kommande match, den nya karriären som affärsman och boxningskollegan Erik Skoglunds hjärnblödning.

Badou Jack är på blixtvisit i Sverige för att medverka på Idrottsgalan. I en stor intervju med Metro berättar han om sin kommande match, den nya karriären som affärsman och boxningskollegan Erik Skoglunds hjärnblödning.


Nästa titelmatch närmar sig för Badou Jack. Inom bara några månader ställs den svenske dubble världsmästaren mot Adonis Stevenson – av många ansedd som en av världens bästa boxare. Men först hoppas han plocka hem priset som årets manlige idrottsman på Idrottsgalan i Stockholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har varit tyst kring Badou Jack sedan i somras då han knockade britten Nathan Cleverly i Las Vegas och kammade hem sin andra världsmästartitel.

En ofrivillig tystnad ska tilläggas, och denna på grund av en lång process för att få till den kommande drömmatchen mellan stockholmaren och den haiti-kanadensiske WBC-världsmästaren Adonis Stevenson.

Vi ska inte tråka ut dig med detaljerna, men i korthet har en rad andra boxare som egentligen stod på tur för en VM-match snällt fått kliva åt sidan.

– Jag är ett större namn förstås, säger Badou Jack när Metro träffar honom kort efter att han landat i Stockholm.

– Vi väntar fortfarande på datum. Jag har hört att de vill ha matchen i slutet av mars. Jag tar den helst så fort som möjligt, säger han.

Adonis Stevenson. Arkivfoto: AP/The Canadian Press
Adonis Stevenson. Arkivfoto: AP/The Canadian Press

Varför? Jo, det var snart sex månader sedan Jack gick en fight. Att bara gå två matcher per år är i underkant, förklarar han.

– Å andra sidan, på den här nivån vill man inte gå för många matcher heller. Det gäller att hinna återhämta sig. Men tre matcher per år, det tycker jag skulle vara bra.

Vet du något mer om förutsättningarna mot Stevenson? Var matchen kommer att gå eller hur mycket pengar du kommer tjäna?

– Nej, de säger att det kanske blir i Kanada? Jag hörde att han kan inte får gå matcher i USA på grund av en gammal dom. Pengar vet jag inte.

Mer än senast (750 000 dollar – cirka sex miljoner kronor)?

– Jag hoppas det.

Boxaren Badou Jack tar 2018 också klivet och blir affärsmannen Badou Jack. Förutom nya samarbeten som det med sportmärket Reebok ska han också starta ett företag som gör kosttillskott samt upprätta en egen välgörenhet.

– Man måste tänka lite framåt. Jag fyller 35 år i år. Jag har inte så många år kvar, säger han.

– Allt är helt nytt, så det måste planeras. Med ”Badou Jack Foundation” tänker jag att vi ska göra något i Gambia. Hjälpa föräldralösa barn kanske? Jag kan tänka mig att göra något i Sverige också.

Badou Jack i sin senaste match mot Nathan Cleverly. Arkivfoto: AP.
Badou Jack i sin senaste match mot Nathan Cleverly. Arkivfoto: AP.

35 år – hur känns det?

– Bra. Kolla Adonis Stevenson, han fyller 41. Det går att hålla på länge till om man tar hand om sin kropp. För hans del, han har inte gått så tuffa matcher. Jag klandrar honom inte – han har tjänat bra pengar på att möta sämre motståndare. Det är smart och därför kan han fortsätta boxas.

Har du tagit mycket stryk genom åren?

– Nej, och det märks eftersom jag blir bättre och bättre hela tiden. Jag fyller 35 år men är fortfarande i min prime. Mina senaste fem matcher har varit tuffa, men jag har inte tagit stryk. Jag har ett bra försvar.

På samma ämne, Erik Skoglund råkade ut för en hjärnblödning och försattes i medicinsk koma. Fick det dig att tänka något på vad det är du gör?

– Ja, absolut. Man riskerar livet där i ringen. Vad som helst kan hända. Det behöver inte ens vara en hård smäll. Det kan vara så att man pressat sig själv för hårt med bantningen eller något. Man måste verkligen vara försiktig.

Boxaren Erik Skoglund. Arkivfoto: Maja Suslin/TT
Boxaren Erik Skoglund. Arkivfoto: Maja Suslin/TT

Har du haft kontakt med Skoglund?

– Nej, jag känner honom inte så, inte mer än via boxningen. Jag har hälsat till honom och så och jag hoppas förstås att han kryar på sig och blir helt återställd.

– Livet är värt mer än en boxningskarriär. Jag tror han är smart nog att inte fortsätta boxas även om han blir helt återställd.

Vad tror du om dina chanser att blir ”årets manlige idrottare” på Idrottsgalan?

– Det blir nog svårt att vinna. Men jag ska fortsätta vinna i ringen istället.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro