ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Badou Jack: Bälten eller mycket pengar – det är de enda matcherna jag tar

Henrik Ek · 17 Jul 2018
Uppdaterad 17 Jul 2018
Badou Jack är hemma i Sverige under sommaren. I en stor intervju med Metro berättar han vill han ha en returmatch med Adonis Stevenson i höst efter fighten i våras som dömdes oavgjord.

Badou Jack är hemma i Sverige under sommaren. I en stor intervju med Metro berättar han vill han ha en returmatch med Adonis Stevenson i höst efter fighten i våras som dömdes oavgjord. Foto: Privat


Sveriges boxningsstjärna nummer ett är på Sverigebesök. I ett möte med Metro berättar Stockholmssonen om sina miljonkontrakt, förvåningen över Erik Skoglunds besked och att han gärna går upp ännu en viktklass.

klar

Artikellänk är kopierad

Det verkar ganska skönt att vara hemma i Sverige och vara Badou Jack.

Problemen är i stil med, ”hur stänger man av musiken in den här McLaren-bilen”, ”vilken mat kan man bli bjuden på i dag” och ”nu har jag inte hört av Zlatan på några veckor”.

Det var inte riktigt så det såg ut när han kom hem och hälsade under sina första proffsår i USA.

Efter att ha gått fighter mot helt okända, ibland överviktiga, sluggers i källarrestauranger i New York (jo, så var det, undertecknad vad där och såg det med egna ögon) fick Badou Jack åka hem och dessutom extraknäcka som dörrvakt i Stockholm.

Nu är han dubbel världsmästare och hovar in, i runda slängar, 1 miljon dollar (8,8 miljoner kronor) för sina titelmatcher.

35 år, två barn och en jättekåk med pool i Las Vegas är det kanske dags att lägga handskarna på hyllan och säga “jag slutade på topp”?

”En match i taget”

– Jag vet inte hur många matcher jag har kvar, men jag kan tänka mig att först ta bältet i lätt tungvikt och sedan gå upp en viktklass till. Cruiser weight, 90 kilo, och vinna ett bälte där också, säger Badou Jack.

Han påminner om att han tar en match i taget, men det är också uppenbart att det inte riktigt går. Det finns alltid en nästa och en nästa match och Badou Jack jagar fortfarande.

Han kunde ha stannat i super mellanvikt, haft sitt bälte och låtit utmanarna tjata om chansen att få ta det ifrån honom

Men att ständigt banta blev för jobbigt och han valde istället att ge upp titlen, gå upp en viktklass och börja om i lätt tungvikt.

Det var inte så tufft som det lät. Han vann ett VM-bälte i sin första match, som han dock avsade sig direkt efteråt i en uppgörelse med organisationen WBA.

Tidigare i år gick han sina andra titelmatch, den gången om WBC-bältet, men den fighten mot Adonis Stevenson dömdes oavgjord och kanadensaren fick därmed behålla sitt bälte.

Där är vi nu – jakten fortsätter.

Returmatch

– Mitt team jobbar på att få till ett returmöte med honom. Jag vet inte hur det går. Jag kan tänka mig att möta honom i Dubai, eller Sverige, eller kanske Storbritannien? Men det blir väl Kanada igen, säger Jack, lite avmätt.

Det är nämligen många ”om” och ”men” i den här historien. Stevenson, som är dömd för brott, får inte visum till USA och går därför de flesta av sina matcher i hemlandet Kanada.

Dubai, Sverige och Storbritannien är mest önsketänkande från svenskens sida. Det är inte logiskt för någon part. Varken ekonomiskt eller praktiskt.

– Jag är okej med en till match i Kanada. Jag tror han hade fördel eftersom vi var där, men nästa gång får jag slå honom ännu tydligare.

Och om det inte blir han?

– Ja, jag vet inte. Sergey Kovalev (nuvarande WBO-världsmästare i lätt tungvikt) kanske, om jag själv får hoppas på något. Jag vill i alla fall gå match i november eller senast december.

Om någon annan kommer och utmanar dig, vad säger du då?

– Absolut, om pengarna är rätt. Annars är det matcher om bälten jag vill gå. Jag tänker inte gå några småmatcher bara för att gå en match.

Ett annat tecken på att Badou Jack börjat tänka ännu längre fram är företagandet. Varumärket Badou Jack har redan gett sig in på kosttillskottsmarknaden med det egna märket ”Ripper nutrition” (han är i boxningsvärlden känd som Badou Jack ”The Ripper”). Han har också sin egen stiftelse som just nu är under uppbyggnad men som vad det verkar kommer att bedriva välgörenhet i Afrika och Mellanöstern.

– Nej, man vill inte gå i pension helt vid 35, 40. Just nu är det de två grejerna jag kör vid sidan om, men vi får se vad jag gör sen.

Tränare?

– Nej, det tror jag inte. Jag har inte tålamod till det. Promotor i sådana fall.

Du har knappt haft några skador och klarat dig väldigt bra från smällar i dina matcher. Hur viktigt är det med hälsan för resten av livet?

– Jätteviktigt. Jag har barn nu och det här är en farlig sport där man riskerar livet. Hälsan och att vara frisk och må bra är det viktigaste av allt. Jag skulle inte boxas mer om jag tyckt att jag tagit för mycket stryk. Men det har jag inte.

Det har skrivits att Erik Skoglund börjat träna igen och inte utesluter en comeback?(Skoglund drabbades av en hjärnblödning efter ett sparringpass förra året och försattes i medicinsk koma och var ”bara en timme från att dö”, sa han i Aftonbladet reds.anm).

– Hade det varit jag hade jag aldrig gjort det. Aldrig. Jag är ingen expert, och hans läkare vet väl bäst. Men för egen det hade jag inte riskerat något mer efter en sådan skada.

Hur ser du på din framtid, rent geografiskt? Tänker du bo kvar i USA?

– Jag tror det. Jag trivs bra i Las Vegas och vi bor fint. Men man vet aldrig, en dag kanske man ändrar sig. Eller så har man ett ställe här och ett där? Eller så flyttar vi till Dubai, det gillar jag också.

Men den dagen ska han ha slutat på topp.

Och till Badou Jacks topp är det några matcher kvar. Först och främst en ny VM-match i lätt tungvikt ett gäng miljoner kronor till i kassan.

klar

Artikellänk är kopierad

Henrik Ek
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro