ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Badplatserna med bäst vattenkvalitet – och sämst

TT · 23 Maj 2012
Uppdaterad 23 Maj 2012

Här är vattenkvaliteten god enligt EU. De håller inte måttet.

klar

Artikellänk är kopierad

Nio av landets 447 större badplatser klarade inte EU:s vattenkvalitetskrav förra sommaren, mot elva stycken året före. Däremot minskade antalet bad  med utmärkt kvalitet med cirka 20 procent badsäsongen 2011, jämfört med året före, visar EU:s årliga badvattenrapport.

Merparten av de underkända baden ligger i Skåne.

Sommaren 2010 hade 75 procent av badvattnen utmärkt kvalitet, förra säsongen hade andelen sjunkit till 55 procent.

Att andelen badvatten som EU klassat som utmärkta har sjunkit från 2010 till 2011 beror inte på att kvaliteten försämrats. Orsaken är i stället att badplatserna bedömdes utifrån det gamla direktivet 2010 och enligt det nya direktivet i fjol. Så i praktiken är skillnaden väldigt liten mellan åren.

Nytt för i år är att kommuner är skyldiga att sätta upp en skylt där invånarna avråds från att bada på badplatser där EU bedömt att vattenkvaliteten är dålig (poor quality). Om ett badvatten klassats som dåligt fem år i rad måste kommunen utfärda en permanent avrådan.

De badplatser där EU anser att badvattnet är dåligt är Alnängarna i Örebro, Sätrastrand norra i Stockholm, Barsebäcks saltsjöbad i Kävlinge, Sibbarp-Barnviken i Malmö, Friseboda i Kristianstad, Vejbystrand södra i Ängelholm, Kyrkbacken i Landskrona, Margreteberg i Höganäs och Torekovs strand i Båstad.

Svenska myndigheter är inte helt överens med EU:s bedömning. De har tolkat provresultaten annorlunda och anser att tre  bad , Sätrastrand norra i Stockholm, Kyrkbacken i Landskrona och Margreteberg i Höganäs, borde ha klassats som "tillfredsställande".

UPPGIFTER FÖR VARJE ENSKILD BADPLATS I SVERIGE – ort för ort

INTERAKTIV KARTA ÖVER BADVATTENSTATUS (Skriv in önskad ort i sökfönstret)

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro