ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Badvakter är inga barnvakter – inför mobilförbud på landets alla badhus

Metro · 7 Jan 2016
Uppdaterad 8 Jan 2016

Foto: TT/pressbild


klar

Artikellänk är kopierad

Problem, problem och åter problem. Via personalen i landets bad och via media har vi hört om problemet med alla dessa föräldrar som inte leker med eller har uppsikt över sina barn i landets simhallar. Låt oss först göra det klart, föräldrar har ett ansvar för tillsyn av sina barn enligt Föräldrabalken och detta gäller även när de besöker ett bad oavsett om det är utom- eller inomhus.

Simhallspersonalen vittnar om att detta med bristande tillsyn är ett problem som ökat under senare år. Ett problem som man menar beror på att föräldrar nu stirrar mer i sina digitala plattor och telefoner än att de håller koll på sina barn.

Under slutet av 2015 har därför flera simhallar infört platt- och telefonförbud. Vi har inget emot dessa förbud men då av helt andra skäl än att de stjäl uppmärksamhet från föräldrarna. Både mobiler och digitala plattor är utmärkta kameror och kameror kan missbrukas i badmiljö. Det förbudet om något borde vara angeläget för alla badgäster, därför är det ett bra förbud som kompletterar det tidigare kameraförbudet. För den som ansvarar för badet så är det också en säkerhets- och en trygghetsfråga gentemot badgästerna. Vem vill som badgäst bli smygfotograferad? Jag skulle nu vilja se att alla badhus inför ett mobilförbud. 

Ett annat problem, som hänger ihop med det förra, är att många av de som arbetar i baden i bland uppfattar sig mer som barnvakter än badvakter. Föräldrar lämnar sina små barn utan tillsyn när de själva tar en bastu, ligger och läser, tar en fika eller njuter i bubbelpoolen. Ja, listan över vad föräldrar kan hitta på när deras barn lämnas ensamma kan göras lång, väldigt lång. Är detta ett problem. Ja, om man vill se det som ett problem så är det självklart det!

Man kan också se det som en möjlighet. Baden skulle kunna erbjuda föräldrarna att ta hand om deras barn om de skulle vilja göra något själva. Mot ersättning eller som en service. Det finns massor av roliga och lärorika saker som barn under en trygg ledning av badets personal kan syssla med. Vattenlekskola, roliga tävlingar, Barnens Livräddningsskola eller bara skoja och stimma en stund. Allt medan föräldrarna njuter av sitt. Vi är övertygade om att bad med den inställningen kommer att få många fler nöjda besökare.

Karin Brand, generalsekreterare för Svenska Livräddningssällskapet

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro