ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bageriet kallar chokladboll för "Lyxnegerbulle" – vägrar byta trots kritik

Malin Hansson · 14 Feb 2016
Uppdaterad 14 Feb 2016
Bageriets ägare förstår inte varför folk reagerar negativt på ordvalet av chokladbollen. 

Bageriets ägare förstår inte varför folk reagerar negativt på ordvalet av chokladbollen.  Foto: Martin Thuvesson


Ett konditori i Svedala skyltar sina chokladbollar som "Lyxnegerbulle". Martin Thuvesson ifrågasätter ordvalet "varför kan man inte bara lägga av?", säger han. Men Nu reagerar konditoriets kunder på sociala medier. Men trots kritiken tänker bageriet inte byta namn på chokladollen.

klar

Artikellänk är kopierad

När Martin Thuvesson kom in på bageriet han brukar handla på hemma i Svedala såg han en skylt vid chokladbollarna där det stod ”Lyxnegerbulle 20 kronor”. En syn som gjorde honom både upprörd och trött.

– Jag funderar lite på varför jag blev så förvånad – men det är nog just att jag varit där så många gånger och tänkte ’å nej inte de också'. Det blev en lite trött reaktion, säger han.

Han kände att han inte bara kunde låta det vara, utan ifrågasatte skylten.

– Det här århundradets tröttaste fråga, men det förpliktigar att ta ställning till. Jag sa att jag inte ville handla mitt bröd där längre när de har så kränkande ord i disken och att jag tagit en bild som jag skulle lägga upp. ’Gör det du’ sa hon bara. 

Martin Thuvesson tog en bild på skylten och lade upp på sin Facebooksida. Han hoppas han att konditoriet ska ta bort skylten.

– Önskan är att de tar bort det och ber om ursäkt och fattar varför det är såbart och kränker, säger han.

På bageriets Facebooksida har några reagerat på skylten ” Varför är det så viktigt för er att kränka mörkhyade människor som ju tar illa vid sig?” skriver någon och ”Så mycket väsen för en liten kaka!”, skriver någon annan.

►LÄS MER: Här är några ord som faktiskt är rasistiska

Metro har kontaktat bageriets ägare, som inte vill prata med tidningen. Men han säger tillSydsvenskan att han inte förstår varför folk reagerar negativt.

– Nej, absolut inte. Om vi har en kund som reagerar på namnvalet så står det tio kunder bakom som bara skrattar. Jag skulle säga att det är 1 av 500 som provoceras av detta, säger han till Sydsvenskan och hänvisar även till att man använt ordet länge.

– Det har hetat så sen 1918, så det är ingen nyhet. Googla själv, säger ägaren.

Martin Thuvesson förstår inte argumentationen.

– Om man nu upptäcker att det här är ett ord som kränker andra, varför kan man inte bara lägga av?

– Vi använde också ordet för bakverket när jag var liten, men det var för att vi inte visste bättre. Men som tur är förändras saker. Att hänvisa till att man minsann alltid gjort på ett visst sätt håller inte. Drar man det långt kan man i så fall inte få någon utveckling i samhället. Som kvinnlig rösträtt – skulle vi behålla resonemanget att kvinnor inte får rösta? Nej, man måste utvecklas, säger han.

►LÄS MER:  S-toppen: Ordet "negerboll" har ingenting med rasism att göra

Redan år 2004 anmäldes ett konditori i Sjöbo i Skåne som skyltade om negerbollar till diskrimineringsombudsmannen. Do gick inte vidare med ärendet då anmälaren inte personligen känt sig kränkt av skylten. Men DO konstaterade samtidigt i sitt beslut att ordet neger uppfattas som nedsättande, då det ”är starkt förknippat med slaveri, förtryck och brist på respekt för människors lika värde”. 

I våras strök Svenska Akademien ordet ”negerboll” från sin ordlista, SAOL. 

►LÄS MER:  Nu stryker SAOL ordet "negerboll"

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro