ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bahnhof säljer Wikileaks-server på Ebay

Gustaf Eriksson · 2 Sep 2013
Uppdaterad 3 Sep 2013
Bahnhof säljer Wikileaks-server på Ebay Servern som säljs är av modellen Dell Poweredge R410.

Bahnhof säljer Wikileaks-server på Ebay Servern som säljs är av modellen Dell Poweredge R410. Foto: Ebay


2010 spred Wikileaks hundratusentals hemliga dokument om USA:s krigföring i Irak. Nu säljer internetleverantören Bahnhof servern som användes på nätauktion.

klar

Artikellänk är kopierad

Under våren 2010 publicerade Wikileaks en film som visade hur en amerikansk attackhelikopter dödade civilia irakier. Senare samma år spred organisationen 400 000 hemligstämplade dokument om kriget i Irak, och ytterligare 250 000 diplomat-underrättelser. 

För att sprida materialet hyrde Wikileaks en server av svenska internetoperatören Bahnhof. Nu säljer bolaget servern på auktionssajten Ebay.  – Det är komplett med hårddiskar, moderkort och allt. Den kan kopplas in och användas direkt, säger Bahnhofs vd Jon Karlung i en kommentar. 

Bolaget säger sig ha bevis för att försäljningsobjektet verkligen verkligen är servern som Wikileaks använts. – Vi har Julian Assanges signatur på kontraktet, och där finns också ett id-nummer för just den här servern, säger Jon Karlung. 

Den som hoppas på att hitta hemligheter på servern lär dock bli besviken. Datan har raderats och skrivits över flera gånger. Bahnhof hävdar att inte ens NSA kan återskapa informationen.

Intäkterna från auktionen ska gå till organisationen Reportrar utan gränser och andra som främjar press- och yttrandefrihet.

Sent på måndagskvällen låg det ledande budet på knappt 9 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro