ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bajspåse räddar unga kvar i Afrikas skolor

Mia Odeh · 16 Sep 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Peepoobag förvandlas till gödsel efter en dryg månad. 

Peepoobag förvandlas till gödsel efter en dryg månad.  Foto: Camilla Wirseen/Peepoople


klar

Artikellänk är kopierad

2,6 miljarder toalettlösa människor kan snart få en portabel lösning med Peepoobag, en nerbrytbar påse som blir till gödsel.Från och med oktober ska 700 av världens 2,6 miljarder toalettlösa människor använda den nerbrytbara avföringspåsen Peepoobag under två månaders tid.

Avsaknaden av toaletter i världens fattigaste områden är inte bara en fråga om bekvämlighet utan ett stort problem för hygien, miljö och säkerhet.– Det är framför allt en säkerhetsfråga. Vi har träffat människor från flera olika länder, framför allt kvinnor, som berättat att det är livsfarligt att gå ut på nätterna. Dessutom riskerar barn från blöjåldern fram till ungefär sju års ålder att ramla ner i latrinhål, säger Camilla Wirseen, kommunikationsansvarig på Peepoople.Företaget är sprunget ur ett svenskt studieprojekt för att hitta en lösning på toalettbristen. I dag har de ett globalt patent på sin produkt Peepoobag som nu ska testas storskaligt i Kenyanska Kibera. Påsen innehåller det ofarliga medlet urea och bryts ner till biomassa efter någon månad. Resterna kan användas som gödsel.– De som redan har provat förstod direkt att det fanns ett värde, alltså gödslet. Är man fattig tar man tillvara på allt som har ett värde.Produktionen som görs i Sverige är än så länge relativt manuell och därför kostsam. Därför hoppas Peepoople på finansiellt stöd för att kunna sprida sin påse där den behövs.– Den ska vara så pass billig att den som behöver ska kunna använda den. Om finansieringen sker genom bistånd eller subventioner är inte viktigt, säger Camilla Wirseen.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro