ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bajstransplantation räddar magsjukas liv i nytt projekt

Tina Sayed Nestius · 3 Jul 2013
Uppdaterad 3 Jul 2013

När antibiotika inte räcker till vid allvarliga tarminfektioner kan hjälpen komma från oväntat håll. Bajs från friska personer kan rädda liv. Nu finns en grupp människor som lämnar frisk avföring för att hjälpa sjuka.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix/Arkiv

För patienter med allvarliga tarminfektioner räcker inte alltid antibiotika som botemedel. Då kan en bajstransplantation hjälpa. På Länssjukhuset Ryhov i Jönköping har man sedan en månad tillbaka en donationsgrupp som lämnar avföring som sedan sprutas in i ändtarmen på patienten. Det friska bajset innehåller goda bakterier som tar kål på de onda hos patienten, rapporterar P4 Jönköping. Faktum är att bajset kan rädda liv. 

– Det är ju ingen partyhöjare precis. Man går ju inte och nämner det överallt, säger Tomas, en av avföringsdonatorerna till P4 Jönköping.

Personer som drabbas av den allvarliga tarminfektionen Clostridium difficile får svåra diarréer och magont, och infektionen är svårbehandlad. Antibiotika sätts in, men det räcker inte alltid. En mycket effektiv behandling kallas fecesimplantation, vilket innebär att patienten får friskt bajs från en annan person insprutat i ändtarmen. Det friska bajset innehåller goda bakterier som konkurrerar ut de dåliga bakterierna och gör patienten frisk. 

Tomas tycker inte det är konstigare än att lämna blod. Eftersom man får gratis tester kring blodsmitta och bakterier i avföringen ser han det som positivt att ingå i bajsdonerargruppen. 

– Man går till muggen och sätter sig och så får man se till att det hamnar i en kopp och sedan levererar man koppen till kliniken.  Sedan behöver man inte göra mer, säger Tomas till P4 Jönköping. 

Foto: Scanpix
klar

Artikellänk är kopierad

Tina Sayed Nestius
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro