ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bakgrund: Mordet på Fadime Sahindal

Stockholm TT · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Söndag den 21 januari är det fem år sedan svensk-kurdiska Fadime Sahindal, 26 år, mördades i Uppsala.

Hon sköts ihjäl och polisen misstänkte att pappan hållit i vapnet. Han erkände mordet dagen därpå och dömdes senare till fängelse på livstid.

Motivet till mordet var, enligt pappan, att Fadime Sahindal vanhedrat sin familj genom att ha en svensk pojkvän. Både pappan och hennes bror var tidigare dömda för att de hotat och misshandlat henne.

Fadime Sahindal hade flera gånger framträtt i medier och berättat om sin situation. Hösten 2001 höll hon ett tal i riksdagen under ett seminarium om våld mot kvinnor. Hon berättade om sin uppväxt i turkiska Kurdistan och hur familjen förändrades sedan de flyttat till Sverige. Hur pappan och bröderna vaktade på henne för att de ogillade hennes "västerländska" sätt att leva. Hon berättade också om det dubbelliv som många invandrarflickor tvingas leva när den svenska kulturen krockar med föräldrarnas syn på hur en ung kvinna ska leva. (TT)

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro