ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bakgrund: Oro och kravaller i Rosengård

TT · 6 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Den 17—20 december 2008 skakades delar av stadsdelen Rosengård i Malmö av våldsamma oroligheter. Bilar, containrar och soputrymmen stacks i brand. Flaskor, stenar och fyrverkeriraketer for i luften.

Den utlösande orsaken var polisens tömning av en källarmoské och samlingslokal, som hållits ockuperad av en grupp ungdomar sedan Islamiska kulturföreningen tvingats lämna den.

Stora polisstyrkor sattes in, men både de utkommenderade poliserna och räddningstjänstens folk möttes av stenkastning.

Runt 20 personer omhändertogs av polisen, många av dem visade sig komma från andra delar av Malmöområdet.

Två personer, en 21-åring från Rosengård och en 18-åring från Vellinge, åtalades för bland annat våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman.

Rättegången i Malmö tingsrätt avslutades i onsdags och då visades också en film, tagen inifrån ett polisfordon, där poliserna kommenterar personer utanför med ord som "blattajävlar" och "apajäveln" och säger att en av dem ska ha "duktigt med stryk".

Uttalandena har väckt kraftiga reaktioner från bland andra justitieministern och rikspolischefen. De inblandade poliserna har omplacerats och anmälts.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro