ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

► Bakgrund: Instagram-upploppen

Madeleine Korneliusson · 21 Maj 2013
Uppdaterad 25 Jun 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Det var den 15 december förra året som allt började. På den sociala bildsajten Instagram skapas en grupp kallad ”gbgorroz” där tjejer och killar hängs ut med bilder och kränkande kommentarer som utpekar dem som ”slampor” och ”horor”. (Ordet ”orroz” är ett annat ord för ”hora”). Gruppen växte i en rasande takt och hade bara timmar efter skapandet över 6 000 följare som uppmanades att skicka in bilder på ”orroz” till kontot.  Fler och fler ungdomar, många av dem elever på Plusgymnasiet, hängs ut på sidan och det dröjer inte länge innan en Facebook-grupp uppmanar till ”krig” mot upphovsmännen bakom kontot. Enligt gruppen har Instagramkontot skapats av en kvinnlig, 17-årig elev på Plusgymnasiet. Den 18 december uppstår tumult utanför Plusgymnasiet då 400 ungdomar har samlats för att protestera mot Instagramkontot. De kastar sten och snöbollar mot polis. En tjej blir misshandlad och 27 ungdomar omhändertas av polis.

Situationen lugnade ned sig sedan lärare kommit till platsen och tagit sina elever därifrån, men redan nästa dag samlas ungdomar än en gång utanför Framtidsgymnasiet på Andra långgatan. Femton stökiga ungdomar omhändertogs då av polis.

Efter upploppen börjar polisanmälningar om kränkningar på nätet att rasa in till polisen.

Ett stort antal ungdomar uppger att de blivit uthängda på sajten och i slutändan har 90 anmälningar om förtal skrivits. Den 17-åriga tjej som utpekats som skaparen bakom kontot delgivs misstankar om grovt förtal, men några veckor senare, den 11 januari avskrivs hon från misstankarna. Hon hade till dess att misstankarna avskrivits tvingats att gå under jorden med sin familj på grund av hot och näthat. I månadsskiftet januari-februari startade utredningen mot de nu åtalade tonårstjejerna, 15 och 16 år gamla.

Av 90 anmälningar om kränkningar och förtal på nätet återstår nu 46 målsägande som samtliga ska höras i rätten. Samtligas namn kommer vara maskade under rättegången på grund av de inblandades låga ålder.

Rättegången startar preliminärt den 3 juni och väntas pågå under flera dagar.  

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro