ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bakgrunden till jultraditioner: Då kom tomten till Sverige

Annie LI Eriksson · 7 Dec 2016
Uppdaterad 3 Maj 2017
Tomten har bland annat sitt ursprung från helgonet Nicholas som delade ut presenter till fattiga barn.

Tomten har bland annat sitt ursprung från helgonet Nicholas som delade ut presenter till fattiga barn. Foto: Montage/Alamy


Varför gömmer man en mandel i gröten? Och när började vi ge varandra julklappar? Det svarar professorerna Håkan Jönsson och Andreas Önnerfors på.

klar

Artikellänk är kopierad

Mandel i gröten

Att gömma små föremål och andra godsaker i festmaten har man gjort sedan medeltiden, enligt Håkan Jönsson, docent i etnologi vid Lunds Universitet.

– Det finns många varianter på temat. Mynt och träfigurer är andra saker som gömts i mat, skriver han i ett mejl till Metro.

Seden att gömma en mandel i gröten har man gjort i de nordiska länderna i mer än 200 år. Den som fick mandeln kunde få en mandelgåva, alltså ett litet pris som hade bestämts i förväg, menar Håkan Jönsson. Det sägs också att personen som fick mandeln i sin gröt skulle bli gift under kommande år. I vissa fall förekom det en bittermandel istället, och den som fick den i sin grötportion skulle inte bli gift.

– Det var både ett effektivt sätt att skapa spänning och gemenskap i måltiden, som att närma sig viktiga frågor som till exempel giftermål i familjen.

Adventskalendern

Som barn var det en spänning att varje morgon vakna upp och öppna en ny lucka i adventskalendern. Adventskalendern som består av papp, har 24 luckor som öppnas dag för dag fram till julafton. Det var Sveriges Flickors Scoutförbund som introducerade traditionen från Tyskland under 1930-talet, skriver Nationalencyklopedin. Bilderna som dolde sig bakom luckorna brukade föreställa leksaker och vinterscener.

I dag är det många barn som även har chokladkalender som är sammankopplad till julkalendern. Julkalendern började sändas i radio från 1957 och i tv 1960. Det är också vanligt med en julklappskalender där man öppnar ett paket om dagen.

Julklappen & julklappsrim

Traditionen att ge varandra julklappar började under 1600-talet när majoriteten av svenskarna var bönder. På den tiden lade man inte paketen under granen som många gör i dag. Istället handlade julklappen om en lek med anonymitet, berättar Andreas Önnerfors, docent i idéhistoria vid Göteborgs Universitet.

– Meningen med julklappen var att den skulle vara anonym. Man klappade på dörren, kastade in presenten och gick därifrån, förklarar han.

Det var sedan upp till mottagaren att genom julrimmet gissa vem gåvan var ifrån. Men eftersom att samhället urbaniserades och människor blev mer anonyma upphörde traditionen att kasta in paket till varandra.

– Problemet som uppstod då var: vem ska komma med klapparna?

Tomten

”Tomten är ett mytologiskt väsen” säger vetenskapsmannen Efraim von Trippelhatt i årets julkalender ”Selmas Saga” i SVT. Men var kommer denna mystiska varelse ursprungligen ifrån?

– Tomten kom till Sverige i slutet på 1800-talet och är en blandning mellan den svenska gårdstomten och amerikanska Father Christmas, förklarar Andreas Önnerfors vid Göteborgs Universitet.

Gårdstomten var en filur med vitt skägg och luva. Han var liten i växten och vakade över gården och djuren. Father Christmas eller Santa Claus, som han också kallas för, härstammar från Sankt Nicholas som var biskop under 300-talet. Han delade ut presenter till fattiga barn och helgonförklarades för sin givmildhet. Kombinationen av gårdstomten och Santa Claus har därför lett till dagens moderna tomte med vitt skägg, luva och presenter.

Det är dock oklart varför dagens tomte bär vita och röda kläder. Många tror att det beror på att biskopar var klädda i vitt och rött, medan vissa historiker påstår att han bar kläder i helt andra färger, skriver BBC.

Julgranen

Julgranen kom in i de svenska hemmen under sent 1800-tal och var från början en tysk tradition. Då var granarna små och kunde ställas på ett bord.

– Från början hängde man godsaker i granen som choklad och kanderade äpplen, berättar Andreas Önnerfors.

Det var också populärt med levande ljus och saffranskringlor i granen. Önnerfors menar att granen blev populär under urbaniseringen när människor flyttade från landsbygden in till städerna.

– Man ville ha kvar en del av naturen i hemmen.

klar

Artikellänk är kopierad

Annie LI Eriksson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro