ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bakproffsen: Det här gör du fel när du bakar lussebullar

Emma Björkman · 15 Dec 2014
Uppdaterad 15 Dec 2014

Foto: TT


klar

Artikellänk är kopierad

Ett föråldrat tips gör att dina lussebullar blir torra och tråkiga. Nu avslöjar bakexperterna knepen som gör deras saffransbullar godare.

Receptet på lussebullar är följt till punkt och pricka – men ändå kan resultatet inte mäta sig med de gyllengula bullarna som säljs på bageriet. Det kan bero på att du gjort fel med smöret, enligt tre bakproffs som Metro pratat med. – Det vanligaste misstaget människor gör när de ska baka lussebullar är att de fått för sig att man ska smälta smöret, säger konditorn och bagaren Roy Fares. – Då blir det mer vätska i degen som gör att den kräver mer mjöl och det gör att bullarna blir torrare. Både bagaren Per Söderberg, som driver bageriet Söderberg & Sara i Ystad och kokboksförfattaren Therésia Erneborg som driver bloggen Söta saker, tar upp smält smör som svar på frågan vilket som är det vanligaste misstaget när det kommer till bakning av saffransbullar.  – Jag har testat att baka massor med varianter på lussebullar och kommit fram till att rumsvarmt smör är grejen. Och det ska vara riktigt smör, inte margarin, säger Therésia Erneborg. Hon tror att missuppfattningen om att smöret till lussebullarna ska smältas är en kvarleva från förr i tiden.

– I min mammas gamla recept står det till exempel att man ska smälta smöret, då gjorde man det för att göra degspad som man löste upp jästen i. Men det har man frångått i dag.

Bakproffsens bästa tips för lyckade lussebullar

Foto: TT

Knåda, knåda, knåda

– Ett annat vanligt misstag folk gör när de bakar lussebullar är att de inte knådar degen tillräckligt. Man ska knåda den tills den känns elastisk och fin och sedan låta degen vila, säger Roy Fares. 

Foto: Josefin Casteryd

Maxa saffranssmaken

– Jag mortlar saffranet med en sockerbit och löser sedan upp det i sprit, till exempel brännvin, rom eller konjak- Alkoholsmaken försvinner när man bakar bullarna men gör att saffranet tas tillvara bättre och får en mer potent smak, säger Therésia Erneborg.

Foto: TT

Värm inte mjölken

– Då kan man få för kletig deg. Mjölken ska vara ungefär 27 grader. Det kommer att ta lite längre tid för degen att jäsa då men låt det ta tid, säger Per Söderberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro