ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Baksmällan förvärras om du röker

Matilda Bjerlöw · 14 Dec 2012
Uppdaterad 17 Feb 2017
De som röker mår betydligt sämre dagen efter en hård festkväll, enligt en ny studie.

De som röker mår betydligt sämre dagen efter en hård festkväll, enligt en ny studie. Foto: Alvaro Barrientos/Scanpix


Skippa partyciggen så mår du bättre dagen efter, visar en ny studie.

klar

Artikellänk är kopierad

”Jag röker bara när det är fest”, är en vanlig kommentar, även sedan det blev förbjudet på krogen 2005.

Men enligt en ny studie från Brown University i USA mår de som röker betydligt sämre dagen efter en hård festkväll.– Trots att de drack samma mängd så ökade riskerna för de som rökte att bli bakfulla dagen efter. De drabbades även av värre baksmällor, säger Dr Damaris Rohsenow, en av forskarna bakom studien, enligt BBC News.

Under åtta veckor fick 113 amerikanska universitetsstudenter föra dagbok över sina alkohol- och rökvanor. De skrev även ner hur de mådde dagen efter en festkväll; om de mådde illa, hade huvudvärk, var tröttare än vanligt eller hade koncentrationssvårigheter.

Och resultaten visar alltså att de som rökte fick en tyngre baksmälla än de som valt att skippa cigaretterna. Men det tycks bara gälla vid tungt drickande, som definieras som minst sex burkar öl i timmen.

Exakt varför rökning förvärrar baksmälla är dock oklart.– Men eftersom både alkohol och rökning interagerar med receptorer i hjärnan är det inte så förvånande, säger Amanda Sandford, forskningsmanager på Action on Smoking and Health, till BBC.– Våra resultat tyder på att tobak har en direkt effekt på baksmälla, fastslår Dr Damaris Rohsenow.

klar

Artikellänk är kopierad

Matilda Bjerlöw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro