ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ballader, pirater och en 75-årig rappare

TT Spektra · 17 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Ballader, ballader, ballader, överallt ballader. Och en kalkon, ett gäng pirater, tre tjocka estniska män och en 75-årig rappare från Kroatien. Startfältet i Belgrad är svårbedömt - men underhållande. 

Ballader, ballader, ballader, överallt ballader. Och en kalkon, ett gäng pirater, tre tjocka estniska män och en 75-årig rappare från Kroatien. Startfältet i Belgrad är svårbedömt - men underhållande.  Foto: Youtube


Så ser motståndet i Belgrad ut

klar

Artikellänk är kopierad

Ballader, ballader, ballader, överallt ballader. Och en kalkon, ett gäng pirater, tre tjocka estniska män och en 75-årig rappare från Kroatien. Startfältet i Belgrad är svårbedömt - men underhållande. Som vanligt har fjolårets vinnare satt avtryck på startfältet. Marija Serifovics smäktande, pampiga ballad "Molitva" har fått påfallande många länder att skicka just ballader. Är det en fördel eller en nackdel för Charlotte Perrelli? Å ena sidan bryter hon av, vilket är bra. Hon drunknar inte i mängden. Å andra sidan kan hennes disconummer kännas lite för avvikande för den europeiska publiken. Det kanske är ett balladernas år i år. Irländsk kalkonMen när man förkovrar sig i årets bidrag, är det inte balladerna man fastnar för. Sådana gör sig bäst på scen, med bra ljud och på större skärm än You Tube. I stället är det de lite mer annorlunda bidragen som dröjer kvar. De som vissa kallar "miffobidragen". Här står naturligtvis Irlands bidrag i en särklass. Den gröna ön, som har stolta schlagertraditioner men som floppat katastrofalt de senaste åren, skickar en kalkon. Bokstavligen talat, alltså. Dustin the Turkey är en en populär figur i irländsk tv och har släppt många skivor under årens lopp. Och nu ska han - den? - framföra "Irlande, douze pointe" i Belgrad. På Irland har känslorna varit delade: när resultatet presenterades i den irländska uttagningen buades det i salongen. Ledande schlagerprofiler har uttryckt sitt missnöje. Men beslutet står fast: Irland representeras i år av en fågelmupp. LökEstlands bidrag torde också få sorteras in i miffofacket. Tre rundlagda herrar som tafatt rappar på bruten serbiska (!) medan flickor i guldbikini paraderar med bland annat en skylt med en lök på.Jo, just det. En lök. Ingen, inte ens esterna själva, vet varför. Övriga bidrag som bör nämnas i det här sammanhanget är Kroatien, som visar upp den 75-årige rapparen 75 cent, Lettland, som bidrar med svenskskriven piratdisco och nykomlingen Azerbajdzjan, vars bidrag innehåller både änglavingar, falsettsång och vampyrrock. Ordinära grannarDe skandinaviska länderna, Sverige inkluderat, har betackat sig från liknande jippobidrag. Norge skickar en soulig, kompetent poplåt med lite Amy Winehouse-vibbar. Finland försöker upprepa Lordisuccén och skickar metalbandet Teräsbetoni (vilket betyder "armerad betong"), som dock varken har monsterkostym eller en hållbar refräng. Danmark bidrar med en ganska lättviktig poplåt som framförs av Simon Mathews. Och Island bidrar med en discoökare av bandet Eurobandid.Den 22 maj smäller det. Då sjunger Charlotte Perrelli "Hero" i den andra semifinalen i Belgrad. Vill det sig väl är det final två dagar senare.

klar

Artikellänk är kopierad

TT Spektra
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro