ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ballong i magen ska få dig att tappa kilon

Tomas Lundin · 4 Feb 2014
Uppdaterad 4 Feb 2014
Ballong i magen ska få dig att tappa kilon

Ballong i magen ska få dig att tappa kilon Foto: Gregor Schuster/Rex Features


Ballongmage har fått en helt ny innebörd. Här är ballongen som lurar magen att du är mätt.

klar

Artikellänk är kopierad

I Storbritannien har nu överviktiga patienter börjat behandlas med ballongen Obalon, som kan vara ett alternativ till kirurgiska ingrepp för att krympa magsäcken. Patienten sväljer en kapseln som är lite större än ett vitaminpiller och fäst i ena änden med en tunn luftslang. 

Efter att en röntgen har fastställt att kapseln ligger rätt i magsäcken blåses den upp tills den blir ungefär lika stor som ett äpple. När ballongen vilar i botten av magsäcken luras patienten att känna sig mättare och äter förhoppningsvis mindre. 

Efter en månad går patienten tillbaka till kliniken för att utvärdera resultaten. Om det behövs skickas en andra ballong ner i magen och i vissa fall även en tredje efter ytterligare en månad. Efter 12 veckor töms ballongerna och plockas ut genom matstrupen. Kroppen har då förhoppningsvis vant sig vid det minskade matintaget. 

Behandlingen kan sättas in på patienter med en BMI på 27 eller högre och har ett ohälsosamt matintag, som en del i en hälsosammare livsstil. Helene Fleckney, 43, har både diabetes och hjärtproblem i familjen. Hon vittnar om att hon tappat sex kilo efter att ha haft ballongen i ett par veckor.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro