ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ban Ki-moon: "Lyssna och övertyga"

Elisabeth Braw · 25 Apr 2012
Uppdaterad 25 Apr 2012
Ban Ki Moon: "Lyssna och övertyga"

Ban Ki Moon: "Lyssna och övertyga" Foto: Sandro Campardo /AP photo


Han har nyligen fått förlängt förordnande som generalsekreterare för FN och har stora planer: Rädda världen genom tillgång till energi - och en ny FN-tvilling”. Men först måste han lösa en akut kris: Syrien

klar

Artikellänk är kopierad

Kommer freden i Syrien närmare? – Den syriska regeringen måste följa överenskommelsen om eldupphör. Jag är djupt oroad av att syriska styrkor har bombat Homs och andra områden. Detta måste stoppas. FN bistår Kofi Annan, vårt speciella sändebud, genom politisk och logistisk support. Och samtidigt uppmanar jag oppositionens styrkor att samarbeta till fullo. Mer än 9 000 liv har gått till spillo. Hur många fler måste dö? Och tiotusentals har flytt till grannländerna. 

Borde president Assad tillåta humanitär hjälp i Syrien?– Tillträde för humanitärt bistånd borde ges så fort som möjligt. Det internationella samfundet, lett av FN, är redo att mobilisera. Vi bidrar redan med akut humanitärt bistånd genom det syriska Röda Halvmånen. Men det räcker inte. Vi måste ha ett fullskaligt humanitärt bistånd. Och hela världen ser på Syrien med skeptisk blick. President Assad har brutit löften förut. Jag vet att han också är frustrerad, men bevisbördan ligger på den syriska regeringen att hålla eldupphör. 

Din företrädare Boutros Boutros-Ghali kallade sig själv världens president, men du väljer att vädja till länder för att få saker gjorda. Känner du dig mäktig?– Att vara generalsekreterare för FN är inte som att vara president eller premiärminister i ett land. Dess makt ligger i att uppfylla de universella värden som alla nationerna kommit överens om. Min roll är att använda den makt jag har att föra samman stater, den privata sekorn, det civila samhället och vanliga medborgare för att lösa världens problem. För att lyckas i det här jobbet måste man kunna lyssna, övertyga och vara innovativ. 

I juni möts världens ledare i Rio för Rio+20 mötet om hållbar utveckling. Kan du tvinga dem att äntligen besluta något? – Det är ett tillfälle för mänskligheten som bara kommer en gång per generation. Sedan 1992 har vi konsumerat resurser i överflödets namn och snart finns det ingen återvändo för vår planet. Om vi inte hanterar det här problemet klokt och med beslutsamhet kommer vi att ligga illa till. Vi kommer att lämna jorden till våra barnbarn och om vi inte agerar nu kommer de att leva i väldigt svåra omständigheter. Jag arbetar väldigt hårt med världsledare för att vi ska nå resultat.

Vad för slags resultat?– För det första, frågor om klimatförändringar och vattenbrist. 1,2 miljarder människor saknar tillgång till vatten och två miljarder saknar tillgång till rent dricksvatten. Hälsofrågor, urbanissering, jämlikhet. Och världshaven, hur håller vi dem friska? Kom ihåg att en hållbar utveckling minskar konflikter. Brist på vatten och miljöförstöring skapar spänningar mellan människor.

Hur slappnar du av?– Jag har inte mycket ledig tid, men förra året spelade jag golf med vänner flera helger. Det ger mig energi.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro