ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ban Ki-Moon ursinnig – Israel ber om ursäkt

TT · 15 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade att han är "ursinnig" över Israels attack mot FN-kontoret i Gaza och att han kräver en fullständig förklaring från de israeliska myndigheterna.

Ban Ki-Moon sade också att dödssiffran i Gaza, som närmar sig 1 100, har blivit "outhärdlig".

Israels försvarsminister Ehud Barak har bett FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon om ursäkt för den israeliska artillerielden mot FN:s högkvarter i Gaza. När centrat angreps uppges 700 flyktingar ha funnits i byggnaden.

- Försvarsministern har sagt till mig att det var ett allvarligt misstag och att han tog det mycket allvarligt. Han har försäkrat mig att extra omsorg ska tas om FN-anläggningar och FN-personal i framtiden, sade Ban.

Också Frankrike riktade på torsdagen skarp kritik mot Israel för beskjutningen av sjukhus, en FN-byggnad och ett mediehus i Gaza.

- Vi fördömer i starkast tänkbara ordalag den israeliska arméns bombningar i morse av åtskilliga sjukhus och en byggnad som inrymmer internationella nyhetsmedier i Gaza stad, sade det franska utrikesdepartementets talesman Eric Chevallier i Paris.

- Vi fördömer lika starkt bombningen av Unrwas högkvarter i Gaza där tre anställda skadades.

- Israel måste avhålla sig från alla handlingar som strider mot folkrätten, tillade han.

Chevallier sade också att Frankrike upprepar sitt krav på omedelbar vapenvila "för att skona den civilbefolkning som drabbats så dramatiskt av 20 dagars konflikt och för att låta humanitärt bistånd nå fram"

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro