ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bananflugorna invaderar – så slipper du dem

Annika Persson · 26 Sep 2011
Uppdaterad 26 Sep 2011
Elin Tivemark blandar saft och diskmedel för att bli av med bananflugor.  

Elin Tivemark blandar saft och diskmedel för att bli av med bananflugor.   Foto: Klara Leo


Dags att plocka av frukten från träden? Se upp för kryp. Larver och bananflugor kommer ofta på köpet.

klar

Artikellänk är kopierad

De tar sig hem till dig via fallfrukten eller den skadade köpefrukten, sedan frossar de glatt och lägger ett och annat ägg.

Bananflugornas säsong är här, men genom några enkla knep går det att bli av med dem. Lars-Åke Janzon, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, berättar att bananflugorna finns året om i den svenska naturen. – Men eftersom det är frukttid just nu så får vi in dem i hemmet. Plockar man fallfrukt som är skadad kommer ofta larver på köpet, säger han.

Bananflugorna är dock helt ofarliga, men kan föröka sig relativt snabbt. För att slippa dem gäller det att bara ha frisk frukt hemma, det gillar de inte.

Däremot dras de även till sockerhaltiga drycker vilket kan betyda att helgens vinslatt eller läsk kan bli en samling för flugorna. – Många tror att bananflugor är samma sak som blomflugor men bananflugor ser lite trevligare ut, de är ljusa, runda och bulliga medan blom­flugorna är mindre och svarta. De är helt ofarliga och mer irriterande än äckliga, säger Lars-Åke Janzon.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Persson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro