ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Banbrytande cancerbehandling minskar lidandet: "Kan ändra spelplanen"

Åsa Larsson · 2 Nov 2015
Uppdaterad 2 Nov 2015
Malignt melanom är den dödligaste och mest aggressiva formen av hudcancer.

Malignt melanom är den dödligaste och mest aggressiva formen av hudcancer. Foto: Björn Larsson Ask


Forskarna har tagit fram en metod som kan angripa cancerceller – och lämna kroppen i övrigt ifred, något som kraftigt kan minska lidandet förknippad med dagens cancerbehandlingar.

klar

Artikellänk är kopierad

Cellgiftsbehandling är för många en fruktansvärd påfrestande upplevelse med ett flertal hemska biverkningar – allt från att patienten tappar håret till våldsamt illamånde, inre blödnngar och till och med döden, skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Nu kan det vara på väg att förändra sig. En ny cancerbehandling har fått grönt ljus av CHMP, den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga nämnd, och Food and drug administration (FDA) i USA.►LÄS MER: Kafé säljer snoppbakelser till stöd för cancerforskning Behandlingen har namnet Imlygic och beskrivs som en trojansk häst. Den är ett genetiskt modifierat herpesvirus som i stället för att som cellgifter och strålning attackera allt hoppar på cancercellerna, skriver tidskriften Onkologi i Sverige. Övriga celler lämnas i stort sett i fred och patienten får i stället genomlida motsvarande några dagars mild influensa.►LÄS MER: Movember vill få män att våga söka hjälp för prostatacancer Just nu ska behandlingen användas mot hudcancerformen malignt melanom, men forskarna ser det som en ljusning vid horisonten.

– Imlygic är ett första steg i riktningen mot att fullkomligt förändra spelplanen, säger forskaren och specialisten Stephen Russell vid Mayo-kliniken i Minnesota till The Guardian.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro