ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bandidos agerade "motorcykelpolis"

Peter Palmkvist/TT · 19 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Den åtalade Bandisosledaren i rätten.

Den åtalade Bandisosledaren i rätten. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

När polisen inte gör tillräckligt rycker Bandidos in.Så ska det ha gått till när tre stulna tävlingsmotorcyklar kom tillrätta, enligt Bandidos Europaledare. Nu står han åtalad för grovt häleri.

– Folk som kör motorcykel ställer upp för varandra, förklarade den 46-årige dansken, när rättegången mot honom inleddes på onsdagen i Helsingborgs tingsrätt.

Bland åhörarna fanns gott om journalister och en del Bandidosanhängare. Målet gäller tre dyrbara motorcyklar, stulna i Falkenberg i september och återfunna i en skåpbil som just lastats hos Bandidos i Helsingborg.

Kammaråklagare Anders Månsson åberopar uppgifter från vittnen och telefonavlyssning och hävdar att 46-åringen förhindrat att stölden klarades upp genom att ta emot och förvara motorcyklarna i flera dygn. Mannen är även åtalad för olovligt brukande, eftersom han i ett par av de avlyssnade samtalen detaljerat berättar hur han provkör en av motorcyklarna i cirka 300 kilometer i timmen på motorvägen vid Helsingborg.– Men det var inte sant. Jag skojade bara, förklarade han i rätten.Sammanhållningen i mc-kretsar var ett ledande tema under rättegångsdagen. Båda de bestulna mc-ägarna, den åtalade och dennes danske bandomsvän med lång erfarenhet som racingförare, vittnade om att man hjälper varandra.

Det blev än mer angeläget, då de inblandade uppfattade det som att polisen var ganska ointresserad av att ta tag i utredningen. Via kopplingen mellan den danske racingföraren och 46-åringen kom Bandidos att kopplas in.– Det här målet handlar bland annat om hur rättsstaten ska se på att man använder en outlaw-funktion för att få tillbaka stulen egendom, konstaterade också åklagaren Anders Månsson.När Bandidosledaren själv förhördes berättade han hur han ringt några telefonsamtal och fått olika människor att börja prata med varandra för att få fram motorcyklarna. En morgon i oktober stod de så där, utanför Bandidos i Helsingborg.– Det gick snabbt, tänkte jag då.

Ägarna hade via internet utlovat en hittelön på 10 000 kronor per mc, men den åtalade nekade till att ha varit ute efter de pengarna.

Han förnekar brott och hävdar att han helt drivits av viljan att hjälpa till. Han har suttit häktad sedan den 31 oktober. Rättegången fortsätter den 2 december.

Bakgrund: Dyrbara tävlings-motorcyklar

Lördagen den 19 september hölls en tävling i roadracing på Falkenbergs motorbana. Natten efteråt stals tre av tävlingsmaskinerna ur ett låst garage vid depån.

Motorcyklarna, en Kawasaki, en Yamaha och en Honda har en toppfart på drygt 300 kilometer i timmen. De värderas till mellan 100 000 och 200 000 kronor var.

Stölden vållade stort engagemang i mc-kretsar. Den diskuterades på nätet, där cyklarna också efterlystes och en hittelön utlovades. De bestulna ansåg att polisen var passiv i utredningen.

En dansk kamrat till Bandidosledaren agerade i samråd med honom för att skaffa tillbaka cyklarna. De levererades också i oktober till Bandidos lokaler i Helsingborg.

Den 15 oktober hämtades de där av en man i skåpbil. Enligt försvarets uppgift skulle motorcyklarna transporteras tillbaka till ägarna, men transporten stoppades av polis redan i Helsingborg.

Mannen som körde skåpbilen misstänktes först för brott, men misstankarna är avskrivna.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Palmkvist/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro