ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Banjo är coolare än elgitarrer"

Jonas Cullberg · 14 Aug 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011
Abalone Dots har spelat ihop sedan de var 14 år. 

Abalone Dots har spelat ihop sedan de var 14 år.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

SKIVSLÄPP. Abalone Dots från Västervik ger countrygenren bluegrass ett nytt ansikte. I dag släpps deras debutalbum ”From a safe distance” och i höst syns de som förband till Lars Winnerbäck, som fastnade för bandet när han såg dem spela i somras.– Nu hoppas vi nå ut till en lite yngre publik. Tidigare har den mest bestått av fyrtioplussare, säger sångerskan och mandolinspelaren Sophia Hogman.

En dagstidning kallar dem för ”Sveriges svar på Dixie Chicks”, men själva tycker de att likheterna mellan banden stannar vid att de är tjejer och använder sig av ungefär samma instrument.– Det finns inte så många band att jämföra oss med än, så det är naturligt att det blir Dixie Chicks. De är i och för sig grymma, men vi låter inte alls lika mycket country som de gör, säger Elin Mörk som sjunger och spelar fiol.

Abalone Dots kallar sin musik för softgrass – en mjukare variant av countrygenren bluegrass, som har sina rötter i amerikansk folkmusik och som kunde höras i bröderna Coen-filmen ”O brother, where art thou?” Alla fyra Abalone Dots-medlemmarna har musikerföräldrar, och de har vuxit upp med bluegrass och folkmusik. De började spela tillsammans som 14-åringar. – Då tyckte de flesta att bluegrass var ocoolt, säger banjospelaren Rebecka Hjukström. – Våra kompisar förstod inte vad vi höll på med, de undrade varför vi inte hamrade på elgitarrer i stället. Men jag har aldrig tyckt att det känts särskilt tufft med rockband och elgitarrer. Det är coolare med banjo.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cullberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro