ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

‘Bankägare’ lurade hela Kina – dömd till livstid

Johan Nylander · 22 Nov 2013
Uppdaterad 2 Dec 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Lin  Chunping bugar ursäktande vid en presskonferens i mars när härvan började nystas upp.
Lin  Chunping bugar ursäktande vid en presskonferens i mars när härvan började nystas upp.Foto: All Over Press

Den kinesiske rishandlare som drev en hyllad bluffbank har dömts till livstids fängelse för bedrägeri.

Kina är känd för piratkopiering. Men när 43-årige Lin Chunping från Zhejiangprovinsen blev påkommen med att ha lurat hela landet att han köpt “Atlantic Bank of America” för 400 miljoner kronor nåddes ett nytt pinsamt bottenmärke.

Till en början hyllades han som en hjälte för att ha lyckats köpa den amerikanska konkursade banken och började snabbt klättra på partistegen. Han valdes till och med in i kommunistpartiets inflytelserika rådgivningskommitté CPPCC.

Men som så mycket annat i Kina visade sig snart hela affären vara bluff. Kinesiska medier rapporterade att banken inte ens existerade. Snart inledde lokal polis en utredning kring mannens affärsimperium.

Utredningen resulterade i att de hittade tusentals falska momskvitton värda runt 500 miljoner kronor som han sålde till affärsmän över hela landet, rapporterar statskontrollerade nyhetsbyrån Nya Kina. De fastslog att den tidigare rishandlaren lurat staten på cirka 207 miljoner kronor.

För drygt 15 år sedan avtjänade Lin Chunping tre och ett halvår år i fängelse för kreditkortsbedrägeri. I tisdags dömdes han till livstid bakom galler för bedrägeri.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro