ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Banker till polisen: Varna oss vid risk

Kinga Lezanska Sjölin · 7 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ytterligare ett bankrån som inletts med av­led­nings­ma­nö­ver inträffade i går i Malmö. Nu vill bankerna att polisen varnar oftare.

Polisen är övertygad om att väskan som placerades framför synagogan vid Betaniaplan i Malmö tidigt i går eftermiddag var en avledningsmanöver. 20 minuter senare stegade två beväpnade bankrånare in på SEB på Jägersro, hotade personal och kunder, för att sedan försvinna springande till fot med en okänd summa pengar.– Det är högst troligt att de två ärendena hör ihop, säger Lars Mahler, informatör vid Skånepolisen.

Bankrånen i Skåne är nu uppe i ett tiotal hittills i år. Polisen ser också en trend att brottslingar oftare försöker arrangera brott för att avleda polisen från den plats där man tänker begå ett allvarligare brott. Den 6 mars sprängdes en bil i Pildammsparken och kort därefter rånades Handelsbanken vid Jägersro. Nu vill bankerna ha information så fort polisen misstänker att avledningsmanövrar iscensatts.– Vi vill att polisen kontaktar oss direkt när de misstänker att en sprängladdning kommer att följas av bankrån, säger Bertil Ellvén, säkerhetschef på Swedbank.

Enligt Björn Colliander på Nordeas säkerhetsavdelning förekommer det redan i dag att polisen förvarnar.– Vi har etablerade kanaler med polisen. Vid indikationer på brott ska vi informeras, men visst kan kontakten bli bättre, säger Björn Colliander.

Det ska den också bli, enligt Carin Brange, informatör vid Malmöpolisen. Hur långt man kommit med detta vill hon inte säga. Men hon bekräftar att det finns ett samarbete som innebär att polisen lämnar information till bankerna när man misstänker att brott kan begås.

klar

Artikellänk är kopierad

Kinga Lezanska Sjölin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro