ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bankerna får betala för krisen

Leif Oldenburg · 28 Okt 2011
Uppdaterad 28 Okt 2011
Fredrik Reinfeldt med tjeckiske premiärministern Petr Necas och franske presidenten Nicolas Sarkozy under toppmötet i Bryssel.

Fredrik Reinfeldt med tjeckiske premiärministern Petr Necas och franske presidenten Nicolas Sarkozy under toppmötet i Bryssel. Foto: All Over Press


EU-länderna enades tidigt i går om ett gigantiskt stödpaket. En stor del av den grekiska skulden skrivs av. Och det är bankerna som står för notan.

klar

Artikellänk är kopierad

Grekland stod på ruinens brant men räddades i sista stund. Efter en nattlig sittning enades EU-länderna i går morse om ett gigantiskt stödpaket för att rädda Europas ekonomier. Den här gången är det bankerna som tar smällen. – Bankerna kommer att få hjälp men redan nu pågår det en het intern debatt om krispaketet och kraven, säger Klas Eklund, seniorekonom knuten till SEB. Europas banker förlorar 100 miljarder euro på att Greklands skulder skrivs ner, men ingen av de svenska storbankerna har några större summor utlånade till Grekland. Där­emot måste Swedbank och Handelsbanken höja sin kapitaltäckning med 2,9 miljarder respektive 9,7 miljarder kronor. Både finansminister Anders Borg och Finansinspektionen, FI, klargjorde i går att bankerna och deras aktieägare får stå för notan. – För svenska banker betyder det här att man har så god lönsamhet att om man håller inne vinster några kvartal så är man uppe på den nivån, säger Anders Borg till TT. För en vecka sedan trodde analytikerna att de fyra svenska storbankerna skulle öka sin samlade vinst från 70 miljarder kronor 2010 till 85 miljarder i år. Stockholmsbörsen reagerade positivt på krispaketet och stängde på plus 4,4 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro