ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bankernas plan på avgift mot kontanter kritiseras: "Traditionell utpressning"

Sophie Tanha · 22 Maj 2019
Uppdaterad 22 Maj 2019
Björn Eriksson driver frågan om kontanter i samhället. Den andra bilden är en genrebild.

Björn Eriksson driver frågan om kontanter i samhället. Den andra bilden är en genrebild. Foto: Kontantupproret/TT


Om staten inte tar över ansvaret för kontanthanteringens infrastruktur kan bankerna börja ta betalt för varje kontantuttag. "Det låter som traditionell utpressning" säger Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Bankomat är storbankernas gemensamma kontanthanteringsbolag. Till SvD Näringsliv säger Bankomats VD Nina Wenning att bankerna kan behöva ta en avgift för varje uttag. Detta om inte staten ändrar den nya lagstiftningen som vid årsskiftet ger bankerna fortsatt ansvar för kontanthanteringen.

Detta tycker Björn Eriksson, ordförande för organisationen Kontantupproret, låter som ett tomt hot.

– Det de gör nu är att påverka politiker till att inte fatta vissa politiska beslut vilket låter som traditionell utpressning i min hjärna, säger han.

Jämför med Donald Trump

Enligt lagförslaget, som innebär att tillgången till kontanter blir bankernas ansvar, ska privatpersoner inte ha längre än 25 kilometer till närmaste uttagsmöjlighet. Men eftersom allt färre personer tar ut pengar vid bankomatuttag ser inte bankerna det som lönsamt. Därför kan de komma att ta ut en avgift för uttagen om lagförslaget går igenom, säger Wenning till SvD.

Björn Eriksson jämför Bankomats utspel med USA:s president:

– Trump brukar säga såna saker, att om ni inte gör som jag säger så blir det en bestraffning. Nu säger bankerna att om ni inte lyder och inför en lagstiftning som tvingar oss hålla på med kontanter så kommer det att kosta er.

Växande motståndsrörelse

Svenskarnas kontanthantering sjunker för varje år, men enligt riksbanken använder 67 procent av äldre personer kontanter regelbundet. Enligt Björn Eriksson finns det en motståndsrörelse som från flera håll kritiserar mot minskningen av kontanter.

– Dels de utsatta grupperna, som av bristande täckning eller handikapp har svårt att använda kort, och yngre människor som vänder sig till kontanter i protest mot hur integritetskränkande det är att ”storebror” kartlägger alla våra transaktioner.

Viktigt för säkerheten

Säkerhetsrisken lyfts också upp som anledning till att fortsätta använda kontanter.

– Om Putin eller annan främmande makt bestämmer sig för att stänga av våra system så är det bara att slänga våra plastkort och kapitulera. Till och med MSB uppmanar människor att ha kontanter hemma, säger Björn Eriksson.

Enligt ett tidigare debattinlägg av Nina Wenning ser man från Bankomats håll kontanter som en viktig del av samhället, vilket är varför de tycker att kontanthanteringen ska subventioneras och upprätthållas av staten och inte bankerna.

– Jag tycker att det i största allmänhet låter som vapenskrammel för att försöka hindra lagstiftningen, säger Björn Eriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro