ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bankernas vinster växer

Johan Mårtensson//TT · 30 Jan 2013
Uppdaterad 30 Jan 2013

Storbankerna gör allt större vinst på kundernas räntor. Bara under det senaste kvartalet tjänade Swedbank nästan 5,5 miljarder kronor på gapet mellan inlånings- och utlåningsräntorna.

klar

Artikellänk är kopierad

Bankernas ansenliga vinster beror till stor del på bolånekundernas bristande engagemang. Det menar sparekonomen Claes Hemberg på Avanza Bank, som inte erbjuder bolån. 

– Det är lätt för bankerna att sko sig på ointresserade kunder. Att boräntan är så pass hög beror på att många är för mesiga, säger han. 

Swedbank redovisar ett kraftigt ökat räntenetto, det vill säga skillnaden mellan vad banken får in i ränta på utlånade pengar och vad den ger som sparränta. Under sista kvartalet 2012 var Swedbanks räntenetto 5,47 miljarder kronor, att jämföra med 4,53 miljarder samma period två år tidigare. Även på Nordea har det ökat sedan 2010.

– Det är signaler på att man borde vara mycket tuffare när man förhandlar med sin bank. Folk bryr sig om vad köttfärsen kostar i affären, men när det kommer till miljonlån på banken tar man sig inte tid, säger Hemberg.

Dubblad utdelning till ägare

Vinster från kundernas lån och sparande får bankvalven att svämma över. Nu är kassareserverna fyllda till brädden och det blir ägarna, inte kunderna, som skördar frukterna.

Swedbank nästan dubblar aktieutdelningen till närmare elva miljarder kronor, eller 75 procent av vins­ten, mot tidigare 50 procent. Nordea höjer också utdelningen, plus 30 procent.

Detta trots att bankerna under ett antal år skyllt de allt högre vinstmarginalerna på kundernas lån på tuffare regler. Myndigheterna har ställt krav på mer reservkapital för oroliga tider så att inte notan vid en kris hamnar hos skattebetalarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson//TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro