ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bankers mobilappar granskas – kan slå på kameran i din mobil

Anaïs González Cruz · 11 Nov 2011
Uppdaterad 11 Nov 2011
Nu granskas bankernas mobilappar.

Nu granskas bankernas mobilappar. Foto: Eric Risberg/AP/SCANPIX


Datainspektionen har nu inlett en granskning som ska undersöka om mobilapparna bryter mot personuppgiftslagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Våra telefoner blir allt smartare. Nu kan du shoppa, streama tv-program och även uträtta dina bankärenden från mobilen via så kallade appar. Men bankernas appar kan få veta mer om dig än du kanske vill.

Datainspektionen granskar nu tre banker sedan det framkommit att deras mobilappar kan få åtkomst till privata uppgifter när appen installeras. Bankerna kan nämligen få ut information om dina kontakter, samtalshistorik – och till och med slå på kameran i luren.

– Vi reagerarpå att apparna begär åtkomst till en massa uppgifter som den mobila enheten innehåller. Enligt lagen måste man ha ett syfte med behandlingen av personuppgifter, säger IT-säkerhetsspecialisten Adolf Slama, som leder projektet, till Dagens Nyheter.

Det är mobilapparna för Android och iPhone (iOS), från bankerna Handelsbanken, Nordea och Danske Bank, som ska granskas. Bankernas appar hör till dem som har flest möjligheter att komma åt din information.

Man beräknar vara klar med granskningen i slutet av februari nästa år.

– Målet är att tydliggöra hur appar bör vara utformade för att uppfylla reglerna i personuppgiftslagen, säger Slama, i ett pressmeddelande.

klar

Artikellänk är kopierad

Anaïs González Cruz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro