ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bankkrisen katastrof för tredje världen

Tomas Lundin · 1 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Bankkrisen på Wall Street kan innebära en katastrof för länder i tredje världen.  

Bankkrisen på Wall Street kan innebära en katastrof för länder i tredje världen.   Foto: Scanpix / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

För dig kanske bankkrisen innebär någon tusenlapp mer på villalånet. För många utvecklingsländer med stora lån kan den bli en katastrof. – De här länderna har redan drabbats av höjda priser på olja och mat, säger Roger Garman på SIDA.Företrädare för 79 länder i Afrika, Västindien och Stillahavsregionen uttryckte vid ett toppmöte i Accra i Ghana på onsdagen rädsla för att bankkrisen kommer att helt ödelägga deras ekonomier.Världens rika länder uppmanades att rädda biståndet till världens fattigaste folk med samma intensitet som man räddar världens rikaste banker.

– När det är dåliga tider är det svårare för regeringar att motivera att ge pengar till andra länder, så det är en tänkbar utveckling att biståndet sänks. Samtidgt finns det en motkraft på den nya biståndskartan. Privata givare som Bill Gates Foundation kommer inte att ge mindre, säger Roger Garman på avdelningen för marknadsutveckling på biståndsorganisationen SIDA

Flera ministrar trodde att bistånden kunde dumpas med så mycket som 25 procent. Men för många länder kan indragna krediter från privata långivare slå ännu hårdare.När bankerna måste hålla i slantarna bedöms inte lånen till infrastruktursatsningar i tredje världen längre som säkra.– Erfarenheten från krisen 1997 är att krediterna drogs tillbaka, om inte bankerna redan gått i konkurs. I många länder har investeringarna vida överstigit biståndet och försvinner det flödet blir de oerhört sårbara, säger Roger Garman.Viktiga projekt som vägar och energiförsörjning kan stanna av helt, som de gjorde efter den förra krisen. De länder som drabbas värst är de med stora skulder och få naturtillgångar. Östafrikanska länder som Kenya, Tanzania och Uganda är exempel.– De länderna har redan drabbats av höjda priser på olja och mat, säger Garman.

Kan bankkrisen till och med leda till krig?– Det finns viss risk för det. Kriser skapar alltid politisk dynamik. Andra världskriget hände till följd av den stora krisen 1929.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro