ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Bankomater och kontanter försvinner

Ebba Blume/TT · 26 Jun 2016
Uppdaterad 26 Jun 2016
Allt fler uttagsbankomater försvinner i landet, enligt statistik från Bankomat AB. PRO har samlat in nära 140 000 namn i protest mot att kontanter försvinner.

Allt fler uttagsbankomater försvinner i landet, enligt statistik från Bankomat AB. PRO har samlat in nära 140 000 namn i protest mot att kontanter försvinner. Foto: Izabelle Nordfjell / TT


Allt fler uttagsbankomater i landet försvinner, visar ny statistik. Snart försvinner också kontanterna i Sverige, spår Niklas Arvidsson, forskare vid KTH. Däremot dröjer det innan EU blir kontantlöst, hävdar han.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste tre åren har minst hundra bankomater med uttagsfunktion försvunnit i landet, enligt statistik från Bankomat AB som TT tagit del av. Då har man bara räknat med de bankomater som drivs av Bankomat AB, som står för omkring 60 procent av landets uttagsautomater.

- Skälet till att bankomater tas bort kan vara att de används för lite. En annan orsak kan vara att en bank i den fastighet där bankomaten finns inte kan vara kvar. Men vi gör vårt yttersta för att inte ta bort sista bankomaten på någon ort, säger Johanna Holst, kommunikationsansvarig vid Bankomat AB, till TT.

Förtroende krävs

Niklas Arvidsson, docent vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH), har i sin forskning bland annat fokuserat på det kontantlösa samhället.

- Kontanterna i Sverige kommer att försvinna, men kanske inte före 2030, säger han till TT.

Sverige är ett av de länder där kontanter används minst, enligt Niklas Arvidsson.

- I Sverige finns ett stort teknikintresse. En viktig del är också att många i Sverige litar på stat, institutioner och banker, vilket är en förutsättning för ett kontantlöst samhälle. Det gör man inte på samma sätt i övriga EU. Så länge man inte har ett grundmurat förtroende för EU, blir det inte kontantlöst där, säger han.

Integritetsrisk

Visst finns det grupper i samhället som är mer beroende av att kontanter finns, medger han, som hemlösa och papperslösa immigranter.

Vårt allt mer kontantlösa samhälle också innebär en viss integritetsrisk, medger Niklas Arvidsson.

- Risken finns att information om våra kortbetalningar kan användas på fel sätt och av företag vars hela affärsidé bygger på att sälja information om dessa transaktioner, säger han.

TT: Hur tjänar bankerna på att vi använder mobiltjänsten swish?

- De slipper kostnaden för kontanthantering. Om swish börjar växa som betalningssätt även i butiker får bankerna intäkter därifrån, på samma sätt som butikerna betalar en viss avgift till bankerna vid korttransaktioner, säger Niklas Arvidsson.

TT: När swish blir gammalmodigt — vad kommer efter det?

- Ett betalsätt som redan finns i andra länder är att betala genom att bara hålla upp ett kort mot en mottagare. Andra sätt är biometri, betalning genom exempelvis ögonavläsare, säger Niklas Arvidsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Ebba Blume/TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro