ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Banksy-feber samlade tusen i Stockholm

Leif Oldenburg · 23 Mar 2014
Uppdaterad 24 Mar 2014
Fullt med folk kom till Hudiksvallsgatan i hopp om att konstnären Banksy ändå skulle vara i Stockholm.

Fullt med folk kom till Hudiksvallsgatan i hopp om att konstnären Banksy ändå skulle vara i Stockholm. Foto: Henry Lundholm


Det har rått tvivel om huruvida den mystiske konstnären Banksy faktiskt skulle dyka upp i Stockholm i dag. Över tusen personer dök upp – och gick på en jättebluff.

klar

Artikellänk är kopierad

Så såg det ut på Hudiksvallsgatan 00.45 natten mot söndag.
Så såg det ut på Hudiksvallsgatan 00.45 natten mot söndag.Foto: Henry Lundholm
”Jag läste att det här var en fejk men kom hit ändå. Kanske är det en politisk manifestation för att få Stockholms stad att godkänna graffiti,” säger  Binnie Kristal-Andersson.
”Jag läste att det här var en fejk men kom hit ändå. Kanske är det en politisk manifestation för att få Stockholms stad att godkänna graffiti,” säger  Binnie Kristal-Andersson.Foto: Henry Lundholm
Strax efter klockan ett på söndagen var samlingsplatsen på Hudiksvallsgatan i Stockholm proppfull med förväntansfulla människor
Strax efter klockan ett på söndagen var samlingsplatsen på Hudiksvallsgatan i Stockholm proppfull med förväntansfulla människorFoto: Henry Lundholm
Plötsligt kom en man springande genom folkmassan med en visselpipa och fick med sig över tusen personer i ett jättelikt lämmeltåg.
Plötsligt kom en man springande genom folkmassan med en visselpipa och fick med sig över tusen personer i ett jättelikt lämmeltåg.Foto: TT
Efter några minuter var människomassan framme vid en lagerbyggnad vid Norrtull och spänningen var på bristningsgränsen.
Efter några minuter var människomassan framme vid en lagerbyggnad vid Norrtull och spänningen var på bristningsgränsen.Foto: Henry Lundholm
Framme i lokalen mötte besökare bland annat av... detta.
Framme i lokalen mötte besökare bland annat av... detta.Foto: Henry Lundholm
Inne i byggnaden hängde visserligen ett fåtal modernistiska verk – men enligt de flesta av besökarna hade verken inte mycket gemensamt med Banksy. ” Jag hade verkligen velat se honom, men det här är inte hans stil,” sa Amanda Rass, 20, här tillsammans med  Anders Gudmarsson.
Inne i byggnaden hängde visserligen ett fåtal modernistiska verk – men enligt de flesta av besökarna hade verken inte mycket gemensamt med Banksy. ” Jag hade verkligen velat se honom, men det här är inte hans stil,” sa Amanda Rass, 20, här tillsammans med  Anders Gudmarsson.
Foto: Henry Lundholm
Foto: Henry Lundholm
Foto: Henry Lundholm
Foto: Henry Lundholm

Strax efter klockan ett på söndagen var samlingsplatsen på Hudiksvallsgatan i Stockholm proppfull med förväntansfulla människor. Poeten och terapeuten Binnie Kristal-Andersson var en dem. Hon är född i Brooklyn, New York, och har sett en Banksy i London:

– Jag läste att det här var en fejk men kom hit ändå. Kanske är det en politisk manifestation för att få Stockholms stad att godkänna graffiti, trodde hon.

Plötsligt kom en man springande genom folkmassan med en visselpipa och fick med sig över tusen personer i ett jättelikt lämmeltåg. Efter några minuter var människomassan framme vid en lagerbyggnad vid Norrtull och spänningen var på bristningsgränsen. Fanns det verkligen en äkta Banksy inne i den röda tegelbyggnaden eller var allting en jättebluff?

Det lutar åt det senare. Inne i byggnaden hängde visserligen ett fåtal modernistiska verk – men enligt de flesta av besökarna hade verken inte mycket gemensamt med Banksy.

– Jag hade verkligen velat se honom, men det här är inte hans stil, sa Amanda Rass, 20.

I förra veckan fick TT och flera redaktioner ett pressmeddelande om att Banksy skulle ställa ut någonstans på Hudiksvallsgatan under söndagen. 

► Banksy uppges ställa ut i Stockholm

Banksys pr-person Jo Brooks sade i går i en intervju med den engelskspråkiga nyhetssajten The Local att det inte är Banksy som står bakom evenemanget.

I nuläget är det okänt vem eller vilka som ligger bakom pr-kuppen.

► Banksys namn större än han själv

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro