ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Banksy-tavla klubbades för 12 miljoner kronor - sedan strimlades den

Björn Sjö · 6 Okt 2018
Uppdaterad 8 Okt 2018
Auktionspubliken fick se det dyra konstverket strimlas.

Auktionspubliken fick se det dyra konstverket strimlas. Foto: Instagram


Konstnären Banksy genomförde årets konstkupp i London. Ett av hans kända motiv klubbades på en auktion. Strax efteråt började bilden strimlas i en pappersförstörare, som satt inbyggd i ramens nederkant.

klar

Artikellänk är kopierad

Auktionen hölls hos den välkända firman Sotheby´s i London på fredagskvällen, rapporterar brittiska medier.Konstverket ”Flicka med ballong” av den hemlige gatukonstnären Banksey var auktionens höjdpunkt, och budgivningen slutade på strax över en miljon brittiska pund, drygt 12 miljoner svenska kronor.

Men när sista budet klubbats började konstverket röra sig inför häpna åskådare. Duken strimlades sakta ner genom en inbyggd dokumentförstörare i ramens nedre kant.Strax efteråt postade Banksy en bild på Instagram med texten ”Going, going, gone”.

– Det verkar  som vi har blivit Banksade, sa Alex Branczik, chef för Sotheby´s avdelning för modern europeisk konst.

Det är oklart om skämtet har förstört eller förhöjt värdet på konstverket.Till tidningen Financial Times uppgav han att diskussioner pågår mellan auktionsfirman och köparen, vars namn han inte ville avslöja.

Högre värde i strimlad form

Enligt webbsajten MyArtbroker.com, som bland annat säljer alster av Banksy, har konstverk med motivet Flicka med ballong årligen ökat i värde med 20 procent de senaste åren, och signerade tryck kostar över en miljon svenska kronor.

Enligt MyArtbroker.coms medgrundare Joey Syer kommer skämtet på auktionen att ytterligare öka på prisstegringen. Han tror att den lyckliga köparen av det strimlade verket kommer att få en göra en rejäl vinst om han eller hon säljer konstverket.– Det är nu en del av konsthistorien i sin strimlade form och vi beräknar värdet som Banksy har tillfört till minst 50 procent, kanske det dubbla.

LÄS MER
Banksy-feber samlade tusen i Stockholm

Flicka med ballong skapades första gången upp på en mur i östra London. 2006 kom en galleriversion i spray och akrylfärg.

Okänd identitet

Banksys identitet är okänd. Böcker och artiklar har pekat ut flera tänkbara personer, men inget är bekräftat.Hans graffiti började synas på husväggar i hans förmodade hemstad Bristol på 1980-talet, och väckte stor uppmärksamhet.

Ofta är budskapen politiska.  I somras dök hans bilder upp på husväggar i Paris och kritiserade landets åtstramade migrationspolitik.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro